Crisi política a Catalunya

Illa descarta governar amb ERC si Junts deixa el Govern

El primer secretari del PSC sí que manté l’oferiment per negociar els pressupostos

Illa descarta governar amb ERC si Junts deixa el Govern

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha descartat aquest dimarts que el seu partit pugui plantejar-se governar amb ERC si Junts decideix abandonar l’Executiu de Pere Aragonès: «És un Govern fallit que no està funcionant i que té objectius que no comparteixo».

«Parlen de culminar la independència i no ho veig, i no s’ha d’oblidar que Pere Aragonès no va guanyar les eleccions. No compartim ni horitzó ni actitud», ha assegurat Illa en una entrevista de La Xarxa recollida per Europa Press, en la qual ha garantit que els socialistes continuaran construint una alternativa i col·laborant amb el Govern si és en benefici de Catalunya.

Quan se li ha preguntat si creu que l’Executiu d’Aragonès pot esgotar la legislatura si Junts surt del Govern, ha explicat: «Jo crec que no, però correspon dir-ho al president de la Generalitat», en funció del que decideixi Junts. Sobre la consulta de Junts que preguntarà a les seves bases, dijous i divendres, si volen continuar formant part del Govern, Illa ha assegurat que es respectaran els processos interns dels partits, i ha avisat que «la pregunta que es fan els catalans és una altra, que és quan el Govern de Pere Aragonès començarà a governar i a ocupar-se dels problemes de la gent».

Negociació dels pressupostos

El cap de l’oposició ha insistit que el seu oferiment per negociar els pressupostos catalans del 2023 «no canviarà» passi el que passi en el Govern, i ha explicat que no han mantingut més contactes després d’un primer entre el conseller d’Economia, Jaume Giró, i la portaveu parlamentària del PSC-Units, Alícia Romero. Quan se li ha preguntat pels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE), Illa ha celebrat que el Consell de Ministres d’aquest mateix dimarts prevegi aprovar el projecte, i ha dit que inclouen la inversió social més alta de la història: «Va en la línia encertada i ho valoro com una notícia molt positiva, a l’espera de la tramitació parlamentària» al Congrés i al Senat.

Notícies relacionades

Sobre la coalició del Govern de Pedro Sánchez i la del Govern d’Aragonès, el primer secretari del PSC ha assenyalat que en les coalicions sempre hi ha diferències, però han de compartir un propòsit i objectiu: creu que l’Executiu central acumula una obra de Govern notable, mentre que en la Generalitat «no hi ha un projecte amb diferències, sinó una baralla i un conflicte crònic».

Quant a les eleccions municipals i al cas de Barcelona, ha insistit a recolzar com a candidat el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, i ha detallat que el Consell de Federació del PSC de la ciutat fixarà el calendari de primàries aquest divendres, amb una proposta per nomenar l’alcaldable el 5 de novembre. «Hem de veure el que diuen els militants de Barcelona, però la meva opinió és que el millor candidat que podem tenir en aquests moments és Jaume Collboni. Espero que surti com a candidat, però hem d’esperar els procediments interns», ha destacat el primer secretari dels socialistes catalans