Executiva del partit

Les bases de Junts decidiran en una consulta la setmana vinent si trenquen el Govern

El sector afí a Laura Borràs pressiona perquè la formació surti ja de l’Executiu, tot i que els pròxims a Jordi Turull demanen cautela

Les bases de Junts decidiran en una consulta la setmana vinent si trenquen el Govern

ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’executiva de Junts s’ha reunit durant unes nou hores per decidir si el partit es manté en el Govern després del cessament fulminant del vicepresident Jordi Puigneró o si trenquen amb el president Pere Aragonès. Estava en joc el futur del Consell Executiu i, sobre la taula, plantejaven tres escenaris: mantenir els seus sis consellers en el càrrec amb algun recanvi, avançar la consulta promesa a la militància perquè siguin les bases les que decideixin el futur de la coalició o abandonar ja el Consell Executiu.

Segons fonts del partit, i com va apuntar aquest diari, han apostat perquè les bases es posicionin, però també intentaran una última negociació. El plantejament majoritari passa per accelerar aquesta votació interna, tot i que una part de l’executiva prefereix firmar ja el divorci amb Esquerra i jugar a desestabilitzar-la. El primer, la cautela, preval entre els afins al secretari general, Jordi Turull; mentre que en el segon, el de la precipitació, hi ha el sector pròxim a la presidenta, Laura Borràs, –a més del mateix Puigneró, com a afectat– que creu que han d’abandonar al més aviat possible.

La previsió per a aquesta votació era que havia de ser convocada sobre el 20 d’octubre, però els esdeveniments recents, després de l’ultimàtum fallit, l’amenaça d’una qüestió de confiança al cap del Govern i la destitució del vicepresident, han de precipitar-la, opinen a JxCat. Aquesta ruptura seria també menys traumàtica per a la formació perquè podria al·legar que s’han pronunciat internament per decidir-se, tot i que a ningú se li escapa que els màxims dirigents, Borràs i Turull, poden decantar el sentit del vot segons el diagnòstic que ofereixin les bases sobre la continuïtat o no en el Consell Executiu.

Notícies relacionades

El cop d’autoritat d’Aragonès, ha forçat que JxCat s’hagi d’aclarir al més aviat possible. La interinitat en la vicepresidència es dona per descomptada durant un temps segons diverses fonts postconvergents que, alhora, descarten en aquests moments que sigui assumida pel conseller d’Economia, Jaume Giró, el titular amb més ‘feeling’ amb la direcció de Palau, però, alhora, durament criticat internament per qüestionar públicament que sigui el moment de la desconnexió i per la seva aposta per la governabilitat sense matisos, lluny de la batalla partidista.

Si la situació no es recondueix i es consuma la fractura del Govern, Esquerra governarà en solitari. Així ho expressen diversos dirigents republicans, que descarten prémer el botó electoral davant l’actual situació socioeconòmica –i la consegüent necessitat d’aprovar uns nous pressupostos per atendre-la–, però també per poder reivindicar-se com una opció electoral que pot comandar sense lligams i per reduir l’impacte d’una sortida de Junts exhibint que no cedeixen al que consideren «xantatges».