Reunió de l’Executiu català

El Govern a Juanma Moreno: «¡Deixi els catalans en pau!»

  • L’Executiu adverteix que no entrarà en la «subhasta populista» que propicia l’opa fiscal de la Junta d’Andalusia

  • La Generalitat entreveu «ara sí» el final de l’obligatorietat de l’ús de la mascareta en el transport públic

El Govern a Juanma Moreno: «¡Deixi els catalans en pau!»

ACN / SÍLVIA JARDÍ

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Primer va ser la Comunitat de Madrid i, ara, la d’Andalusia. La caixa de reclutament és la rebaixa dels impostos, via la supressió de l’impost de patrimoni i, l’objectiu, així expressat pel president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, aquells catalans que gaudeixen de rendes altes. Els que no s’han domiciliat ja a Madrid, és clar. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha transmès cert atipament de l’Executiu sobre la qüestió amb prec-queixa: «¡Deixin els catalans en pau!».

Moreno va fer dilluns una crida directa als empresaris catalans perquè activin la mudança fiscal: «Aquí hi ha la seva terra», va dir. I va sentenciar: «A Catalunya hi ha impost de successions, aquí no; a Catalunya hi ha impost de patrimoni, aquí no; i a més aquí no ens independitzarem mai, perquè som part orgullosa d’Espanya». 

«Recomanem al president de la Junta que orienti les seves polítiques cap a les necessitats dels andalusos i no es fixi tant en els ciutadans de Catalunya. Ja estem acostumats que hi hagi qui, des d’Andalusia, posi Catalunya sota el focus. Ja ho va fer Vox, a la campanya electoral», es va esplaiar la portaveu. Sobre l’eco que tindran les mesures fiscals andaluses, més les ja consolidades a Madrid, Plaja va asseverar que l’Executiu «no pensa entrar en subhastes populistes» i que es troba centrat actualment en la confecció dels pressupostos de la Generalitat per al 2023, en què, tret de sorpreses, no es preveuen modificacions en l’impost de patrimoni.

Notícies relacionades

Precisament arran dels comptes per al 2023, Plaja va dibuixar un escenari de cohesió interna al gabinet que presideix Pere Aragonès (absent aquest dimarts de la reunió de l’Executiu perquè era als Estats Units, en viatge oficial). «El Govern ha de ser, i de fet és, l’últim lloc on repercuteixin les evidents pugnes entre els partits».

La portaveu també va asseverar que, en vigílies del consell interterritorial de salut que ha d’abordar les mesures antipandèmia de dimecres, el Govern creu que «ara sí» se sancionarà el final de l’obligatorietat de l’ús de la mascareta en el transport públic. «Fa setmanes que demanem que l’ús de la protecció passi a ser una recomanació, respecte a la impossibilitat de fer complir la prohibició», va dir Plaja.