La vigília del funeral de la reina

Felip VI i el seu pare, primera trobada en públic diumenge a la recepció de Carles III

Els Reis i Sofia viatjaran a Londres junts amb avió oficial i Joan Carles I ho farà pel seu compte des d’Abu Dhabi

Felip VI i el seu pare, primera trobada en públic diumenge a la recepció de Carles III
2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

No se sap si hi haurà foto o no d’ells dos junts, però sí que coincidiran aquest diumenge per primera vegada en un acte públic. Felip VI assistirà amb el seu pare, Joan Carles I, a la recepció que Carles III donarà a la tarda als convidats al funeral de la seva mare. També aniran aquesta trobada de mandataris de tot el món les seves esposes, Letícia i Sofia. Els quatre tornaran a coincidir l’endemà en el funeral d’Estat d’Isabel II a l’ Abadia de Westminster.

Els Reis d’Espanya, Sofia i el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, volaran a Londres en un avió oficial el mateix diumenge i l’emèrit ho farà pel seu compte des d’Abu Dhabi (Emirats Àrabs Units), on resideix des de l’agost del 2020. Tot just arribar a la ciutat, Felip i Letícia aniran a la capella ardent abans de la recepció. Tots dos s’allotjaran a la residència de l’ambaixador d’Espanya mentre que Juan Carlos i Sofia ho faran en un hotel, van informar aquest divendres fonts de la Zarzuela.

La Casa del Rei va apuntar que continua sense disposar de «la distribució i la ubicació» de les autoritats en les exèquies i va tornar a insistir que aquestes decisions corresponen al servei de protocol britànic. La mort d’Isabel ha propiciat el primer acostament en públic de pare i fill després que Joan Carles I sortís d’Espanya fa dos anys per evitar que l’escàndol sobre la seva fortuna oculta l’esquitxés. L’excap d’Estat va visitar per primera i única vegada el seu país el maig passat, però la Casa del Rei no va oferir cap fotografia de tots dos junts del dinar i la trobada que va mantenir la família al palau de la Zarzuela. La ruptura familiar ha quedat patent en aquests mesos. Ni el fill ni Sofia han anat a veure Joan Carles I als Emirats Àrabs Units en aquest temps. Ni tan sols ho va fer Felip quan va viatjar a Abu Dhabi el maig per la mort de l’emir. Sí que ho han fet en diverses ocasions les seves germanes, Cristina i Elena, i els fills de totes dues.

Notícies relacionades

És una incògnita quan serà la segona visita a Espanya de l’emèrit després que la primera es convertís en un espectacle mediàtic, entrant i sortint del club esportiu de Sanxenxo (Pontevedra). La figura de l’exmandatari s’ha convertit en el principal problema de la institució i Felip VI haurà de mesurar molt les seves decisions en els pròxims temps, per l’edat del seu pare i de les cures que pugui necessitar. A Abu Dhabi disfruta d’una vida còmoda, tranquil·la i discreta gràcies a ser un protegit del president dels Emirats Àrabs Units, el xeic Mohamed bin Zayed al-Nahyan.

Letícia, a Nova York

Dilluns, després del funeral d’Isabel II, Felip VI tornarà amb la seva mare a Madrid, però Letícia agafarà un altre avió per volar directament a Nova York, on té agenda oficial en els actes paral·lels a l’Assemblea General de l’ONU. Dimarts i dimecres, la reina té reunions amb l’Unicef i també participarà en l’acte central del Dia Mundial de la Investigació en càncer amb Jill Biden, dona del president dels EUA. La Zarzuela no té detalls de com tornarà Joan Carles I.