Entrevista

Artur Mas admet que Junts ha de «pressionar» ERC, però «sense trencar el Govern»

«Si no som capaços de fer o mantenir un Govern independentista, ¿com convencerem algú que aconseguirem la independència?», admet l’expresident de la Generalitat

Artur Mas admet que Junts ha de «pressionar» ERC, però «sense trencar el Govern»

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

L’expresident de la Generalitat Artur Mas segueix defensant la independència de Catalunya i els postulats de Junts per Catalunya ((JxCat) però sempre que això hagi de suposar trencar el Govern que lidera ERC. En una entrevista publicada pel diari ‘El País’, Artur Mas reconeix la gravetat de la situació política actual a Catalunya: «Si no som capaços de fer o mantenir un Govern independentista, ¿com convencerem algú que aconseguirem la independència?».

La DUI

La DUIL’expresident de la Generalitat aconsella que en aquests moments de tensions, Junts «ha de prémer i exigir, però sense trencar el Govern». Sobre el plantejament d’una declaració unilateral d’independència (DUI), proposada per l’ANC, Artur Mas apel·la a un cert realisme i adverteix que l’«important» no és proclamar-la verbalment sinó ser conscients de «què vol dir i quines conseqüències té». Segons la seva opinió, la situació actual de Catalunya està clarament lluny d’abordar un procés secessionista i que repetir una DUI a l’estil de la proclamada el 2017 no aporta més que emular de nou un procés erm: «Continuem sent una comunitat autònoma de l’Estat».

Els pressupostos

En l’entrevista, Mas també apunta que els Comuns ja van pactar els últims pressupostos del Govern, i afegeix que no veu per què el PSC no pot estar ara en aquest possible pacte per als comptes del 2023 –tal com defensa el conseller d’Economia, Jaume Giró–.

Taula de diàleg

Pel que fa a la taula de diàleg, Mas assevera que no té «cap sentit» que Junts no hi sigui. L’expresident considera que l’independentisme ha de mostrar «força» en l’espai de negociació amb l’Estat, i que això passa per la «cohesió». Si només hi ha un partit, el Govern espanyol «ja té la feina feta», va opinar.

Estratègia comuna

Notícies relacionades

L’exmandatari, que mai ha sigut militant formal de Junts, considera que els seus representants polítics no s’han d’autocensurar i han de ser en la representació de qualsevol taula de negociació, amb una «estratègia comuna de pressió i influència» en les Corts. «El moviment sobiranista català necessita una estratègia estratègica. La necessita com el pa que menja i no la té. No és impossible d’aconseguir. La vam tenir», recorda Mas.

Borràs

Finalment, sobre la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, l’exdirigent de CDC i del PDeCAT recorda que el 2018 es va escollir un president de la Generalitat, amb l’autonomia suspesa: «Per què ara, que no la tenim suspesa, ¿no es pot escollir un president o presidenta del Parlament?». Mas admet que pot ser que Borràs tingui «bona part de raó» quan denuncia que el procés per corrupció en el qual està immersa té a veure amb qui és i el que defensa, però també afegeix: «Una cosa és tenir la raó i una altra és que te la reconeguin i tenir la majoria per sostenir-la». Borràs està acusada de corrupció a l’haver-hi, segons el jutge, «una base indiciària seriosa i consistent» perquè la presidenta del Parlament s’assegui a la banqueta per fraccionar contractes (cosa que no obligava a supervisió pública de les adjudicacions). Segons el reglament del Parlament de Catalunya, una acusació per corrupció obliga a suspendre del càrrec qualsevol diputat.