Investigació al Congrés

El PSOE pacta amb ERC una altra comissió sobre l’operació Catalunya a canvi d’incloure els àudios contra el PP

El Congrés aprova el tercer òrgan per investigar la ‘policia patriòtica’ del Govern de Rajoy

El PSOE pacta amb ERC una altra comissió sobre l’operació Catalunya a canvi d’incloure els àudios contra el PP

Alberto Ortega

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El Congrés tornarà a investigar en una comissió el suposat ús il·lícit que el PP va fer del Ministeri de l’Interior per actuar contra dirigents independentistes. La majoria de la Cambra analitzarà de nou l’anomenada ‘policia patriòtica’ després que, al juny, la justícia d’Andorra admetés una querella per saber si l’expresident Mariano Rajoy i els seus exministres d’Hisenda i Interior, Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz, respectivament, van mirar de conèixer, «mitjançant vies il·legals», informació bancària secreta de líders sobiranistes per acovardir-los i que abandonessin el seu objectiu de declarar la independència.

Notícies relacionades

La comissió d’investigació, sol·licitada per ERC, Junts, PDECat, la CUP, Bildu i el BNG, va tirar aquest dijous endavant gràcies a un pacte amb el PSOE i el PNB perquè en aquest òrgan parlamentari també s’analitzin els àudios del comissari José Manuel Villarejo coneguts en els últims mesos i que afecten el PP. En aquestes gravacions es pot escoltar María Dolores de Cospedal, exnúmero dos del partit, parlant amb l’expolicia sobre com impedir investigacions policials que afectaven el partit (en l’anomenada operació Kitchen). Els socialistes s’han assegurat amb una esmena de modificació que l’objecte de la comissió només tindrà en compte «les actuacions del Ministeri de l’Interior durant el Govern del PP».

El jutge que instrueix el cas Kitchen, en el qual agents del Ministeri de l’Interior suposadament espiaven l’extresorer del PP Luis Bárcenas per sostreure-li informació delicada, va rebutjar dimarts tornar a investigar Cospedal i el que va decidir és obrir una peça dins d’aquest ampli procediment per incorporar els àudios apareguts en mitjans de comunicació i altres canals de difusió sobre dades relacionades amb la investigació. En aquestes converses, l’exnúmero dos del PP assegurava presumptament: «Allò de la llibreteta (de Bárcenas) millor seria poder aturar-ho».