Els papers de Bárcenas

Cospedal va demanar a Villarejo aturar la publicació de la «llibreteta» de Bárcenas

L’ex secretària general del Partit Popular entre el 2008 i el 2018 i l’excomissari Villarejo van intentar anticipar-se a la publicació dels papers de Bárcenas, en què s’evidenciava l’existència d’una caixa b del Partit Popular

3
Es llegeix en minuts

La secretària general del Partit Popular entre el 2008 i el 2018, María Dolores de Cospedal, va demanar el gener del 2013 ajuda al comissari José Manuel Villarejo, ara jubilat, per frenar la publicació dels papers dels denominats ‘papers de Bárcenas’, els documents que evidenciaven l’existència d’una caixa b en el partit.

Així ho ha revelat aquest dilluns el diari ‘El País’, que ha publicat un àudio d’una conversa entre Cospedal i Villarejo que es va produir el 20 de gener, després que el 18 de gener ‘El Mundo’ fes una publicació sobre el pagament de sobresous en negre a una part de la cúpula del PP.

En la conversa, gravada per Villarejo –es va requisar a la seva vivenda per ordre judicial dins de l’operació Tàndem–, Cospedal expressa la seva preocupació perquè els papers, que denomina «llibreteta de Bárcenas», estiguessin en poder de periodistes, i qüestionava si aquests tenien una llista dels presumptes beneficiaris dels sobresous.

«La llibreteta... seria millor poder-ho parar», demana Cospedal a Villarejo, que intenta tranquil·litzar-la i li diu que no es preocupi, que estarà «al cas» del tema. En el diàleg, Villarejo expressa també a Cospedal que s’han d’«anticipar a la jugada». Ella hi està d’acord i diu: «És el més important». «[Cal] veure per on respiraran i què faran [els periodistes] i quina és l’evolució de totes aquestes coses, i mirar d’anticipar-nos una mica a la jugada», remarca Villarejo.

«Menjant el coco» als periodistes

Així mateix, assenyala que va estar «menjant el coco» als periodistes, i esmenta Eduardo Inda i Esteban Urreiztieta. «El dia d’ahir vaig estar menjant-li el coco [...] a tots, que no ho traguessin. Perquè volien treure al principi una llista de les que ells deien que hi havia, una llista en què hi havia el presi», adverteix. «Tu treus una llista així, i l’endemà tenen una querella, ¿eh?», contesta Cospedal.

Finalment, el 31 de gener de 2013 es publiquen a ‘El País’ els papers manuscrits de Luis Bárcenas, llavors tresorer del PP, que va registrar durant gairebé 20 anys una comptabilitat paral·lela entre 1990 i 2019 amb les quantitats periòdiques que membres de la cúpula del PP van rebre com a sobresous.

Cospedal i Villarejo tornen a parlar el 26 d’abril de 2013, quan la Policia comença a elaborar informes sobre els documents. Tots dos debaten sobre les fonts que hauria informat el món sobre els sobresous. Tots dos parlen sobre els informes que surten del Ministeri de l’Interior cap a l’Audiència Nacional, que investiga el cas, i de les dificultats que hi ha per aconseguir canviar els paràgrafs que més afecten el PP, segons els àudios.

Notícies relacionades

En la conversa, Villarejo diu que ell i el seu «amic José Luis», amb referència a Olivera, que va ser comissari en cap de la UDEF, se’n van anar «a fer una copa i a sopar amb Morocho», l’inspector de Policia encarregat de redactar els informes per al jutge. «Després el José Luis es va quedar a soles amb aquest home, menjant-li el coco, perquè a l’informe hi anava fins i tot el nom del president, no sé si ho saps», afegeix.

Morocho va assenyalar el juny de 2021 al jutge de l’Audiència Nacional que instrueix la Kitchen que el juny del 2013 en una reunió en una cafeteria amb l’excap de la seva unitat, el comissari José Luis Olivera, aquest li va oferir un lloc a Lisboa i fins i tot a l’ONU perquè volien apartar-lo de les seves indagacions sobre la caixa b del PP.