El judici al procés

L’ONU afirma que Espanya «va violar els drets» de Junqueras, Turull, Romeva i Rull

  • L’Organització de les Naciones Unides censura la suspensió de l’activitat pública dels presos abans de ser condemnats

zentauroepp46933757 proces190212103732

zentauroepp46933757 proces190212103732 / REUTERS TV

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El comitè de Drets Humans de l’ONU ha afirmat que l’Estat va violar els drets d’Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva i Josep Rull a l’impedir-los exercir, a través de la suspensió de les seves funcions públiques, durant els dos anys que van estar reclosos sense condemna ferma. En aquell període, i malgrat ser elegits a les urnes per la ciutadania, l’Estat els va negar la possibilitat de portar a terme la tasca encomanada. El Comitè de DDHH de l’ONU atén així la denúncia dels quatre polítics catalans.

Notícies relacionades

En el dictamen, l’òrgan de l’ONU remarca que l’instrument que va permetre a l’Estat apartar els llavors presos de la vida política, l’acusació del delicte de rebel·lió per la qual, finalment, no van ser condemnats, ha sigut posat en dubte per diverses instàncies internacionals que han destacat el marcat to pacífic de les mobilitzacions independentistes de la tardor del 2017 i que van conduir a una declaració d’independència.

La fallada no ha sigut subscrita unànimement ja que dels 18 membres que el constitueixen, 17 si s’exclou l’espanyol Carlos Gómez, per evident conflicte d’interessos, el portuguès José Santos i l’egipci Waffa Bassim van emetre un vot particular.