INFORME INTERNACIONAL

Un comitè de l'ONU veu "arbitrària" la presó de Junqueras i els Jordis i demana indemnitzacions

El Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària demana l'alliberament dels polítics independentistes presos i que se'ls doni una indemnització

presos

presos

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

Després d’haver rebut una clatellada del Tribunal Europeu de Drets Humans, l’independentisme s’ha rescabalat amb una altra resolució arribada de l’àmbit internacional. El grup de treball sobre la detenció arbitrària de l’ONU, que depèn de l’oficina de Drets Humans de les Nacions Unides, ha publicat un informe en què es critica la presó preventiva “arbitrària” d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i insta Espanya a deixar-los en llibertat i a indemnitzar-los.

 

L’informe, de 17 pàgines i firmat pel president del grup de treball, José Antonio Guevara Bermúdez, interpreta que l’empresonament de Junqueras i els Jordis vulnera els principis de la declaració universal de drets humans i, per això,demana al Govern que adopti mesures "sense dilació", entre les quals, la seva posada en llibertat –tot i que depèn de la justícia–, indemnitzacions econòmiques als tres afectats i una investigació "exhaustiva i independent".

L’informe també apunta que “el grup de treball va constatar que el referèndum està permès a Espanya per a una àmplia gamma de temes, fins i tot el relacionat al cas present”. I considera que les mesures adoptades contra els presos preventius són una manera d’intentar que reneguin de la seva opció política.

Aquestes consideracions sobre la separació de poders i sobre la naturalesa del referèndum que es va dur a terme l’1 d’octubre del 2017 a Catalunya han provocat una resposta irada del Govern. Fonts de l’Executiu hi veuen “falta de rigor”i consideren que els redactors de l’informe ni tan sols “saben de quins delictes estan acusats a Espanya” els presos preventius, els promotors de la denúncia. 

Separació de poders

A més, el Govern es queixa que considerin que a Espanya «és legal la convocatòria d’un referèndum d’independència d’una part del territori, quan és clarament contrària a la Constitució Espanyola», i que no tinguin en compte el principi de separació de poders i la independència judicial, i que arribin a demanar al Govern que adopti mesures que només corresponen al Poder Judicial”, informa Juan Ruiz Sierra.

També remarca que l’informe “dona per cert que a Espanya es jutja les persones per les seves idees, i no pels seus actes”, i obvia que “els qui a Catalunya tenen i expressen idees independentistes no són perseguits per la justícia”.

El document del grup de treball de l’ONU arriba poc abans que el judici al procés quedi vist per a sentència. Avui l’advocat de Jordi Cuixart, Benet Salellas, ha exigit al Tribunal Suprem que es deixi en llibertat el seu representat al conèixer les conclusions de l’informe.

Sobre aquesta circumstància, el Govern considera “especialment greu” que el document s’hagi conegut en aquest moment processal. Segons aquestes fonts, es tracta d’“una lamentable circumstància que podria ser interpretada com una interferència en un procés penal en marxa”.

L’independentisme demana l’alliberament immediat

Notícies relacionades

L’independentisme ha sortit en bloc a demanar la llibertat dels presos preventius. Al matí, al Parlament, Quim Torra ha remarcat que “la democràcia espanyola està patint severs atacs d’organismes internacionals”. I Sergi Sabrià, president del grup parlamentari d’Esquerra, ha insistit en el mateix assumpte: “Exigim que els presos siguin alliberats de manera immediata. ¿O Espanya serà un 5% dels països que no compleixen les resolucions de l’ONU?”.

A la tarda, el president de la Generalitat ha exigit a la Fiscalia que retiri les acusacions contra els líders sobiranistes jutjats per l’1-O i que demani “immediatament” la seva posada en llibertat. En una declaració institucional al Palau de la Generalitat, Torra ha anunciat que aquest divendres convocarà una reunió extraordinària del Govern per aprovar una petició formal de retirada d’acusacions i posada en llibertat a la Fiscalia Superior de Catalunya, perquè la remeti a la Fiscalia General de l’Estat.