JUDICI AL PROCÉS

Un advocat de Junqueras demana investigar Espanya per menysprear l'informe de l'ONU sobre els presos

Ben Emmerson considera que el Suprem va desatendre l'opinió d'excarceració de l'organisme internacional avalat per «informacions falses» del Govern

zentauroepp42362965 ben emmerson  lawyer of catalonia s former leader carles pui180302135404

zentauroepp42362965 ben emmerson lawyer of catalonia s former leader carles pui180302135404 / Sylvain Plazy

2
Es llegeix en minuts

L’advocat Ben Emmerson, defensor d’Oriol JunquerasJordi Sànchez i Jordi Cuixart, reclama “una investigació exhaustiva i independent” i impulsar “una moció de censura” contra Espanya al Consell de Drets Humans de l’ONU a causa de “violacions clares dels principis fundacionals”, segons ha avançat aquest dissabte TV-3. Segons Emmerson,  el Tribunal Suprem ha menyspreat un informe de l’ONUinforme de l’ONU favorable a l’excarceració i ha utilitzat informacions falses durant el procésinformacions falses.

El lletrat britànic dels tres líders independentistes ha remès un escrit al Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de l’ONU en què qualifica d’“arbitrària” la privació de llibertat dels tres líders independentistes, per la qual cosa reclama a Espanya la seva excarceració. El Suprem va qualificar l’informe del grup de treball de l’ONU en què es demanava la llibertat immediata dels presos com a “extravagant, il·lògic i insidiós”. 

El Govern, d’altra banda, va remetre una carta a l’Alta Comissionada de l’ONU per als Drets Humans, l’expresidenta xilena Michelle Bachelet, per expressar el seu malestar pel contingut d’aquest informe i va instar l’ONU a revisar aquest document per considerar que conté “errors i distorsions”.

Espanya considera que “hi ha un conflicte d’interessos” entre dos dels cinc membres del Grup de Treball –la inhabilitació del qual va demanar formalment– i l’advocat britànic, que va formar part d’altres òrgans similars de drets humans de l’ONU en què va treballar amb tots dos en almenys dues causes. Per a Emmerson, les al·legacions “infundades” presentades pel Govern espanyol van ser només “una cortina de fum” per “restar valor” a la tasca exercida per aquest Grup de Treball.

Es tracta, segons el seu parer, d’“un abús extraordinari dels mecanismes de protecció de drets humans de les Nacions Unides que exigeix una acció immediata en forma d’una reprimenda formal al Govern d’Espanya” a causa que aquesta és “una manipulació deliberada i deshonesta” que resulta “incompatible” amb l’article dos de la Carta de les Nacions Unides.

Proposta

Aquest “ultratge” a l’ONU, afirma Emmerson, segons la seva opinió ha de ser portat “immediatament” al Relator Especial sobre la independència dels jutges i advocats i al Relator Especial sobre la protecció dels defensors dels drets humans a més de ser inevitablement “rebutjat tan ràpid com es pugui”.

“La conducta d’Espanya és un afront directe al supòsit de bona fe que està destinat a sustentar la tasca del mateix Consell de Drets Humans, assenyala el text, que titlla els fets d’“un acte de greu corrupció política”.

Filtració

Notícies relacionades

Emmerson acusa així mateix el Govern d’haver filtrat aquest informe als mitjans de comunicació, cosa que segons el seu parer és “joc brut”, i critica el Tribunal Suprem per no haver pres en consideració l’escrit –els jutges van afirmar que conté “afirmacions extravagants, sense cap mena de lògica i d’encaix impossible en el nostre sistema processal”–.

L’advocat demana al Grup de Treball que faci arribar la seva carta a l’Alt Comissariat per als Drets Humans, al Relator Especial sobre la Protecció dels Defensors dels Drets Humans i a la presidència del Consell de Drets Humans. Reclama, així mateix, que es publiqui ja l’informe sobre els casos d’altres independentistes presos, en concret de Joaquin Forn, Josep Rull, Raül Romeva i Dolors Bassa.