Auditoria postconvergent sobre el Govern

Junts a Aragonès: «Així no es pot seguir»

  • Turull assevera que l’actual Executiu s’allunya de la independència i dona un mes de termini abans que els postconvergents prenguin mesures

jregue39880944 barcelona 31 08 2017 lluis guino y jordi turull presentan lo170904101809

jregue39880944 barcelona 31 08 2017 lluis guino y jordi turull presentan lo170904101809 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Toc d’atenció de Junts per Catalunya a Pere Aragonès i ERC. L’executiva del partit ha obert el seu curs polític valorant una «auditoria», en paraules del secretari general Jordi Turull sobre la gestió del Govern, en el qual ells participen al 50%. I la conclusió és doble. Si d’una banda el balanç sectorial, és a dir, la gestió de les àrees de cada departament «és positiu», en l’«eix nacional» l’Executiu suspèn. El pacte d’investidura de Pere Aragonès, va explicar Turull, havia de donar resposta al 52% de vot independentista que es va registrar en les eleccions del febrer del 2021. Una resposta que permetés acostar Catalunya a la independència, «i això no ha passat, és més, s’ha allunyat». Davant la qual cosa, el número 2 postconvergent va exclamar, per dues vegades, «no podem continuar així».

Contra la qual cosa les paraules de Turull podien fer pensar, no significa que Junts surti del Govern. No. El que exigeix la força que lidera Laura Borràs «és el compliment de l’acord de Govern», sobretot en tres punts que ells consideren que s’incompleix flagrantment. La taula de diàleg, la constitució d’una direcció estratègica de l’independentisme (que ja va fer encallar la negociació del mateix acord fa any i mig) i la unitat de l’independentisme al Congrés dels Diputats, una cosa en què Junts, amb quatre diputats, insisteix una vegada i una altra i que ERC, amb 13, desatén.

Turull, després d’aclarir que les seves paraules no eren fruit de l’estira-i-arronsa que en les últimes setmanes la seva força i la republicana mantenen a compte de la suspensió de Borràs com a presidenta del Parlament i diputada, va assenyalar que el seu partit treballarà el mes vinent», se suposa que mitjançant contactes amb ERC, a l’espera que en el debat de política general, a celebrar a finals de setembre, s’observi un canvi de tendència.

Ho va verbalitzar la mateixa Borràs, que flanquejava Turull. «Passat aquest mes, l’executiva de Junts tornarà a reunir-se i analitzarà la situació per decidir què fer, juntament amb la militància». És a dir, apunta, de nou, la idea de celebrar una consulta interna a Junts que dirimeixi si pot o no continuar en el Govern. Amb tot, Borràs va assenyalar que es «donaven una última oportunitat per revertir la situació». «El moment és estratègicament molt important, no podem tenir la constatació que ens estem allunyant del nostre objectiu, que és la independència», va sentenciar Turull.

Notícies relacionades

Al requeriment d’aquest diari, a ERC, d’una opinió sobre l’apuntat pel tàndem dirigent postconvergent, fonts dels republicans van remetre al que havia dit la portaveu, i vicesecretària general, Marta Vilalta, al migdia. Aquesta havia demanat a Junts que «les seves discrepàncies internes no afectin ni desestabilitzin ni el Govern, ni les institucions», en referència, també, a la vacant que es genera després de la suspensió de Borràs.

De fet, Vilalta va reclamar als postconvergents que designin un successor de l’expresidenta, una cosa que Junts ha reiterat una vegada i una altra, l’última aquest mateix dilluns, que no pensa fer: «Nosaltres no hem creat aquesta situació», va sancionar Turull.