Després de l’incident de la Rambla

Junts es planteja un progressiu aïllament de Laura Borràs

  • Convulsió en el partit després de la (pen)última polèmica de la dirigent sobiranista

Junts es planteja un progressiu aïllament de Laura Borràs

EFE / SUSANNA SÁEZ

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

En els partits polítics existeix la unitat, els matisos, les discrepàncies, el xoc frontal... i després està la distància que separa Laura Borràs de nombrosos dirigents de la seva pròpia formació: estan als antípodes. La decisió de la presidenta del partit de donar suport de forma entusiasta als qui van boicotejar l’homenatge a les víctimes dels atemptats de Barcelona ha sigut, potser, la gota que fa vessar el got de la paciència d’un nombrós sector de la direcció que considera que la destituïda presidenta del Parlament fa exactament el contrari que JxCat busca: ser un partit seriós i de govern. En canvi, les formes i el fons de Borràs, segons s’admet internament, s’acosten més al populisme i al trumpisme. ¿Què farà el secretari general, Jordi Turull? De moment manté silenci i el més probable, segons les fonts consultades, és que no hi hagi decisions immediates, sinó un procés progressiu d’aïllament de Borràs i el seu grup de sorollosos incondicionals perquè el partit no es vegi arrossegat a posicions marginals al tauler polític.

Entre la direcció de Junts s’escampa des de dimecres un sentiment que va des de la preocupació a l’enorme incomoditat, passant per la indignació. Tanmateix, entenen que el populisme i personalisme extrem amb què Borràs exerceix el seu paper són la millor manera de situar-la cada vegada més fora de joc. Això sí, els dirigents consultats tenen clar que el partit plantarà cara. Ja ho ha fet internament, quan en una tensa executiva diversos noms destacats del partit i el Govern li van reclamar que fes un pas enrere quan es va obrir judici contra ella per corrupció. Aquest dimecres el partit va trigar tot just dues hores a desmarcar-se públicament de l’actuació de Borràs en l’homenatge del 17-A. El partit tampoc ha comprat en cap moment la tesi de Borràs en defensa de la seva mà dreta, el diputat Francesc de Dalmases, que va agafar del braç i va esbroncar una periodista de TV-3.

Turull va guanyant batalles

El capítol de desacords és ja notable. I la tesi principal és que Borràs s’està envoltant ella sola d’un reducte minoritari. Recorden que Turull va ser més votat que ella en el congrés, i que els fidels de la presidenta del partit van perdre nítidament diverses votacions en la ponència organitzativa. Recorden a més que la decisió del Parlament de suspendre-la com a presidenta de la Cambra no ha portat a cap terratrèmol en el Govern, com ella promovia, ja que Turull també va sortir al pas del discurs incendiari de Borràs aquell dia i va demanar evitar el xoc de retrets entre partits independentistes.

¿Per què estem parlant de mi en l’acte de les víctimes? Rebutjo qualsevol tipus de protagonisme

Laura Borràs, presidenta de Junts

Notícies relacionades

Amb tot, en el partit també hi ha qui creu que la situació és insostenible, que Borràs no deixarà de protagonitzar escenes populistes que arrosseguen la marca de Junts i que a les portes d’unes eleccions municipals decisives per a la formació, no pot mantenir-se aquesta sagnia interna. Que Borràs no té intenció de canviar va quedar de nou clar aquest dijous a Catalunya Ràdio, quan eludia tota autocrítica sobre el boicot a l’homenatge a les víctimes i sortia a l’atac contra la gestió autonòmica del Govern del qual Junts forma part. El partit farà una reunió de la comissió executiva el dia 29 d’agost que promet ser, de nou, intensa.

Trumpisme i supremacisme

Mentrestant, ERC mira la situació amb una indissimulada satisfacció. Constata que Borràs és trumpisme pur i situa el principal rival en posicions marginals. També a la CUP veuen amb preocupació que Borràs encoratgi un sector antipolític, populista i supremacista, de l’independentisme català.