Nou full de ruta

Junts prepara una tornada incerta a la confrontació amb l’Estat

  • L’objectiu és aprovar els plans al setembre al Parlament per pressionar ERC i preparar accions concretes

  • «Hem d’escalfar motors» de cara a la tardor, afirmen al partit, el sector moderat del qual critica: «Viuen a Matrix»

Junts prepara una tornada incerta a la confrontació amb l’Estat

Luis Vizcaíno / Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El full de ruta polític que Junts acaba d’aprovar al seu congrés ho deixa clar: el cinquè aniversari del referèndum de l’1-O ha de ser un punt d’inflexió per «culminar» el procés d’independència. Però, ¿en què es traduirà a la pràctica aquesta pugna, que és el principal argument contra la via del diàleg que ERC va assajar de nou a finals de juliol a Madrid? La resposta encara s’ha d’escriure, mentre els sectors més moderats desconfien d’aquest nou desafiament.

Fonts de la direcció del partit confirmen que el debat de política general que tindrà lloc al Parlament a finals de setembre ha de servir per votar propostes que animin a preparar la confrontació. Un nou xoc amb un objectiu final: «aixecar» la declaració unilateral d’independència (la DUI) del 27 d’octubre del 2017 i que no es va arribar a aplicar en cap moment.

La ponència política del congrés de Junts encarrega a tots els consellers del partit que preparin plans per acostar el Govern a la independència des de la butaca de cada conselleria. En cert sentit és una tornada a la casella de sortida de les anomenades estructures d’Estat que en època del Govern d’Artur Mas es van convertir en documents extensos sobre com preparar una desconnexió respecte a l’Estat. Hi haurà una part, però, que no dependrà de les institucions, apunten fonts de la direcció, sinó de la mobilització ciutadana i de les entitats. Concretar més aquests plans és complicat: «És la pregunta del milió», admet un dirigent. Un altre admet que, internament, el comentari és una cosa semblant a: «Ha d’estar tot a punt, però no s’ha d’explicar res». «Viuen a Matrix», conclou.

Pressionar ERC

L’argument de Junts és que no és necessari esperar els dos anys de termini que ERC es va marcar amb la CUP per explorar les possibilitats de la negociació amb el Govern central, perquè Esquerra no ha complert la part que feia referència a una qüestió de confiança a mig mandat, acordada amb els anticapitalistes. Un cop incomplert el pacte ERC-CUP (que el va desactivar, recordem-ho, al no donar suport als primers pressupostos del Govern d’Aragonès), Junts també se sent totalment desvinculat d’aquest període i creu que hi ha motius de sobra per donar el cop de porta a les converses amb la Moncloa. I pressionar, així, el soci i rival republicà, principal adversari en les pròximes eleccions, les municipals del 2023.

«Hem d’escalfar motors», expliquen al partit de Laura Borràs i Jordi Turull, els dos nous líders de la formació que han fet un gran nombre de declaracions contundents en els últims temps en relació amb la via bel·ligerant. Turull ha parlat de passar a l’acció, de les paraules als fets –sense més concreció– i Borràs ha argumentat la inviabilitat del diàleg. Tot això s’ha d’acabar, insisteix la ponència i remarquen els dirigents, en una decisió: «Aixecar la DUI» del 2017.

Les visions més escèptiques

Notícies relacionades

Aquesta tàctica xoca, d’entrada, amb dues realitats. Una, la dels consellers del partit, que reivindiquen la seva tasca a l’Executiu: demanen temps per aplicar les seves polítiques i, per tant, no estan per la feina de crear inestabilitat d’entrada. L’altra, la de qui no creu en la viabilitat de cap altra declaració d’independència, en un moment en què l’independentisme no passa pels seus millors moments ni de mobilització ni d’unitat entre partits ni de fortalesa de les entitats socials sobiranistes.

ERC, mentrestant, assisteix sense parpellejar a aquest debat intern per part del seu soci, i confia que de moment no hi ha una alternativa concreta a la de la taula de diàleg amb el Govern central. «Almenys, a nosaltres Junts no ens ha detallat encara en què consisteix aquest pla b», afirmen els republicans. És per això que el president, Pere Aragonès, en el seu balanç del curs polític, ha afirmat amb serenitat i un cert desafiament: «Si hi ha una proposta concreta, l’escoltarem amb molta atenció».