Destitució de la presidenta de la Cambra catalana

Pere Aragonès redobla la pressió a Junts perquè nomeni un successor de Laura Borràs al Parlament

  • El president es mostra satisfet de la lleialtat dels consellers de Junts

Pere Aragonès redobla la pressió a Junts perquè nomeni un successor de Laura Borràs al Parlament
3
Es llegeix en minuts
ACN

El president, Pere Aragonès, ha advertit que una «interinitat que tingui una durada molt llarga» al capdavant de la presidència del Parlament «no és bona». Per això considera que «la millor forma» d’evitar-ho és «l’elecció d’una nova presidència». Així s’ha pronunciat en una entrevista amb l’Agència Catalana de Notícies (ACN). La decisió podria revertir-se si la presidenta suspesa de la Cambra, Laura Borràs, acabés sent absolta en el judici pel presumpte fraccionament de contractes quan dirigia la Institució de las Lletres Catalanes (ILC). D’altra banda, el cap de la Generalitat ha assegurat que Junts sabia abans que se li obrís judici a Borràs que ERC demanaria suspendre-la si no s’apartava ella.

El cap de l’Executiu no ha tornat a parlar amb Borràs des que ha sigut suspesa. De fet, l’última vegada que van conversar va ser en l’últim ple, la setmana prèvia a la decisió de la Mesa d’aplicar-li l’article 24.5 del reglament. Aragonès, que també és el coordinador nacional d’ERC, ha afirmat que el millor que hauria pogut passar és que Borràs decidís apartar-se ‘motu proprio’ «per protegir a la institució i intentar deixar el més neta possible la seva defensa judicial». «Però hi ha un reglament i s’ha d’aplicar», ha dit.

També ha assegurat que tant Borràs com JxCat eren conscients de la decisió que els republicans prendrien a la Mesa abans que el TSJC enviés Borràs a judici. «Havíem estat parlant i havíem demanat insistentment que s’apliqués el 25.2 –que la suspensió la demana el propi diputat afectat–. Si no, [vam dir que] demanaríem l’aplicació del 25.4, perquè el reglament s’ha d’aplicar», ha argumentat. Aquest apartat fixa que la Mesa «ha d’acordar la suspensió de drets i deures parlamentaris de forma immediata» un cop sigui ferm l’acte d’obertura del judici oral en casos d’acusació per delictes vinculats a la corrupció.

A principis d’aquesta setmana, JxCat va demanar a la Mesa que reconsideri l’acord sobre la suspensió i apunten que aquesta petició servirà per «esgotar tots els recorreguts administratius» abans d’obrir la via judicial a Europa. «Ells prenen les decisions que consideren oportunes i nosaltres les respectem», es va limitar a dir Aragonès. ERC ja ha avançat que els seus membres en la Mesa –Alba Vergés i Rubén Wagensberg– seran «coherents» amb la decisió de suspendre Borràs.

Però el president no veu bé que les institucions estiguin «en una situació d’interinitat forçada». Veu «imprescindible» que JxCat, per donar compliment a l’acord entre els dos partits segons el qual la presidència parlamentària correspon als de Jordi Turull, plantegin «un mecanisme perquè el lideratge del Parlament es continuï exercint per part d’un diputat del seu partit».

Notícies relacionades

«La millor forma d’evitar aquesta interinitat és l’elecció d’una nova presidència del Parlament. I que, en tot cas, si després del judici Laura Borràs n’és absolta, que se la pugui restituir», va suggerir. «ERC no té cap interès a ocupar la presidència de la Cambra mitjançant una substitució davant aquestes circumstàncies no desitjades», ha dit, tot i que ha garantit que no deixaran la institució «desatesa».

Arran del cas Borràs, Aragonès ha fet una crida a abandonar les picabaralles partidistes, però «si algú considera que ha de prendre una decisió» sobre la continuïtat en el Govern –com han plantejat alguns sectors de Junts–, «que la prengui». El president de la Generalitat ha dit que tots els seus consellers compten amb la seva confiança i que, per tant, no hi ha cap necessitat de realitzar canvis en la composició de l’Executiu. De fet, sobre si considera que JxCat ha actuat sempre amb lleialtat, Aragonès ha respost que «si cregués que no ha sigut així», hauria pres decisions respecte a la continuïtat de l’Executiu. Després del canvi en la cúpula de JxCat, ara amb Borràs com a presidenta i amb Turull com secretari general, Aragonès considera que la interlocució amb el partit «continua sent útil».