Cita a Berlín

Sánchez abordarà dimarts amb Scholz l’opció del gasoducte amb Itàlia

El president del Govern adverteix que apostarà per la connexió italiana si França insisteix a rebutjar el MidCat

Sánchez abordarà dimarts amb Scholz l’opció del gasoducte amb Itàlia

EFE / Morris MacMatzen / POOL (Efe)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del Govern, Pedro Sánchez, es veurà dimarts a Berlín amb el canceller alemany, Olaf Scholz, amb qui comparteix el desig d’impulsar la interconnexió gasística d’Espanya a través del Pirineu i de la qual intentarà convèncer el president francès, Emmanuel Macron, malgrat els seus recels.

Sánchez, que es troba en una gira llatinoamericana que inclou Colòmbia, l’Equador i Hondures, es va referir a aquesta interconnexió energètica amb França en la conferència de premsa que va oferir dimecres junt amb el president colombià, Gustavo Petro.

Va recordar que la Comissió Europea ja reconeix aquesta connexió com a prioritària en els seus plans energètics per al futur i va agrair l’interès de Scholz a impulsar-la tal com va reclamar públicament fa uns dies. Però va advertir que si França manté el seu rebuig, existeix un pla b que també figura entre les alternatives de la Comissió: una interconnexió energètica d’Espanya amb Itàlia.

En una conversa informal amb els periodistes que cobreixen la seva gira per Llatinoamèrica, Sánchez va explicar que no dona per perduda l’opció de la connexió per França i que, de fet, intentarà persuadir els francesos que és la millor opció, la més racional.

Va reconèixer que França sí que va desbloquejar connexions elèctriques pendents, però no la gasística, i pretén que Macron es convenci i el seu país no sigui un coll d’ampolla per permetre que la península Ibèrica deixi de ser una illa energètica i contribuir a la resposta que Europa ha de donar al «xantatge energètic» del president rus, Vladímir Putin.

La posició de Scholz respecte a això va assegurar que l’ha defensat ja en diverses ocasions el canceller alemany, però que ara és quan ha tingut més repercussió l’apel·lació que ha fet a impulsar aquesta interconnexió.

Enmig d’aquest debat, Sánchez viatjarà dimarts a Alemanya convidat per Scholz tot i que no en un format bilateral, sinó en un altre de caràcter més ampli que fonts del Govern expliquen que encara està per concretar-se definitivament.

Es veuran al castell de Meseberg, a uns 70 quilòmetres de Berlín, un lloc que el Govern alemany té destinat a casa d’hostes de destacats dirigents internacionals i pròxim al llac Huwenow.

Aquest va ser l’escenari el 2015 d’una cimera que van protagonitzar els llavors caps de Govern dels dos països, Mariano Rajoy i Angela Merkel.

En la seva conversa amb els informadors, Sánchez va explicar que la seva presència a Alemanya respon a una iniciativa del Govern alemany que li van proposar abans de l’estiu i que la invitació és un motiu d’orgull per a Espanya.

Notícies relacionades

Tot i que la cita no s’ha fixat per la situació energètica de la UE, aquest serà un assumpte que es dona per segur que s’abordarà en aquesta reunió.

La qüestió energètica recalca el president del Govern que serà protagonista a Europa durant els mesos de setembre i octubre pel pla de contingència de Brussel·les i pel debat sobre la reforma del mercat de l’electricitat.