VIATGE DE SÁNCHEZ A COLÒMBIA

Espanya apostarà pel gasoducte amb Itàlia si França insisteix en el seu rebuig al MidCat

Sánchez assegura en una compareixença a Bogotà que «si no tira endavant el pla a, caldrà buscar el pla b»

Macron s’oposa a ampliar les interconnexions amb la Península, malgrat la pressió alemanya i la necessitat de substituir la dependència del gas rus

Espanya apostarà pel gasoducte amb Itàlia si França insisteix en el seu rebuig al MidCat

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts

Si França persisteix en la seva negativa a ampliar la interconnexió de gas amb la península Ibèrica per facilitar-ne l’exportació a la resta de països de la UE, Espanya apostarà per un gasoducte amb Itàlia. El president del Govern central, Pedro Sánchez, ha donat ales a aquesta via, amb més força que mai, després que l’Executiu d’Emmanuel Macron hagi reiterat en les últimes hores el seu rebuig a la construcció d’aquesta infraestructura a través del Pirineu, coneguda com a MidCat.

Ni la pressió d’Alemanya, un dels països europeus amb més dependència del gas rus, que fa mesos que demana que s’impulsi aquest gasoducte per tenir vies alternatives de subministrament, ha fet efecte en els francesos, que insisteixen en el mateix: que trigaria molt a ser operatiu i que va en contra del seu objectiu, que és prescindir dels combustibles fòssils el 2050, un argument que perd força perquè també transportaria hidrogen verd.

Notícies relacionades

Només uns dies després que el Ministeri per a la Transició Ecològica francès reiterés aquesta postura, Sánchez, que és aquest dimecres a Bogotà a la primera parada de la seva gira llatinoamericana per Colòmbia, l’Equador i Hondures, va advertir que «si veiem dificultats per accelerar» aquest gasoducte s’optarà per la connexió submarina amb Itàlia, un projecte que els dos països ja estan estudiant. «Si no tira endavant el pla a, s’haurà de buscar el pla b», va remarcar.

El maig passat el gestor de transport de gas italià Snam i la companyia energètica espanyola Enagás van firmar un memoràndum d’entesa per a l’estudi de la viabilitat per construir un gasoducte entre Espanya i Itàlia.