Expresidenta del Parlament

El Jaguar, la Meridiana, el discurs de comiat i la Rambla: quatre moments polèmics de Laura Borràs

El suport als boicotejadors de la Rambla és l’últim episodi d’una controvertida trajectòria

El Jaguar, la Meridiana, el discurs de comiat i la Rambla: quatre moments polèmics de Laura Borràs

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Laura Borràs, expresidenta del Parlament caiguda en desgràcia després que se li obrís judici per una causa relacionada amb la corrupció, ha tingut una carrera política fulgurant i plena de polèmiques. L’última és el suport als independentistes que van rebentar el minut de silenci en homenatge a les víctimes dels atemptats gihadistes del 2017. Però Borràs, que va ser elegida recentment presidenta de Junts malgrat els recels que desperta en una part del partit, continua tenint un nucli de fidels seguidors que li dispensen una veneració acrítica. Aquests són quatre dels moments en què aquesta controvertida dirigent ha fet parlar més.

Un Jaguar en la declaració de béns

La principal polèmica en què s’ha vist embolicada Laura Borràs, la de la presumpta fragmentació de contractes per afavorir un amic quan era al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes, va propiciar moviments polítics que van desembocar en unes altres sorprenents revelacions. Com quan, per protegir-la d’aquest cas que finalment l’ha portat al banc dels acusats, Borràs va ser la candidata de JxCat a les eleccions generals del 2019. En la seva declaració de béns al Congrés, va sorprendre la presència d’un Jaguar XF que, segons va dir, conduïa el seu marit.

Al tall de la Meridiana contra el criteri d’Interior

Els disturbis per la sentència del procés van pertorbar la vida de Barcelona durant uns quants dies. Però en un lloc la protesta es va allargar durant molts mesos: l’avinguda Meridiana de Barcelona es va convertir en el punt de trobada diari d’alguns irreductibles, que cada nit tallaven el trànsit en aquesta artèria d’entrada i sortida de la ciutat. Va arribar un moment, el febrer d’aquest any, que la Generalitat va fer cas a les protestes dels veïns i el Departament d’Interior va decidir deixar de permetre aquestes concentracions. L’endemà que entrés en vigor aquesta prohibició, Laura Borràs va anar a la Meridiana a manifestar-se, provocant l’enuig d’ERC.

Un discurs contra els seus socis

La carrera política de Laura Borràs va rebre un cop dur el 28 de juliol passat quan, malgrat els seus intents de mantenir-se en el càrrec, tots els membres de la Mesa excepte els de Junts van votar a favor de la seva destitució com a presidenta del Parlament. Aquest dia, Borràs va pronunciar un discurs molt contundent, sobretot contra els seus socis, que mostra que la seva estratègia a partir d’aquest moment és fer-se forta amb la part del seu partit que la recolza per mirar de dinamitar el pacte amb ERC. «Els que havien de ser els meus companys de viatge no tenen cap altra expectativa que l’autonomia ni cap més motivació política que els seus respectius partits», va dir llavors.

Suport als boicotejadors de l’acte de la Rambla

L’acte d’homenatge a les víctimes dels atemptats gihadistes de Barcelona i Cambrils, celebrat a la Rambla cinc anys després dels atacs, s’ha vist empastifat per la presència d’un grup d’independentistes que recolzaven la tesi conspiradora que l’Estat està darrere d’aquests actes terroristes. Aquestes persones, unes desenes, han rebentat el minut de silenci cridant consignes com «traïdors», «Espanya és un Estat assassí» o «volem la veritat, hipòcrites». Alguns s’han encarat i han insultat familiars de les víctimes que els cridaven l’atenció. L’escàndol fins i tot ha provocat, posteriorment, un tuit de rebuig de Junts. Però, just després que tinguessin lloc aquests fets, Borràs s’ha acostat al grup –que l’ha rebut amb aplaudiments– per saludar-lo amigablement i xerrar-hi.