Investigació

Les 72 hores que van liquidar el pacte de Villarejo amb l’excap de campanya de Trump: «S’ha entregat a l’FBI»

Els missatges que es van enviar els integrants de la trama del comissari mostren la seva reacció després de conèixer que l’FBI i la Policia espanyola havien arrestat Manafort i Villarejo

Les 72 hores que van liquidar el pacte de Villarejo amb l’excap de campanya de Trump: «S’ha entregat a l’FBI»

Epi_rc_es

8
Es llegeix en minuts
Tono Calleja

El 30 de novembre del 2017, l’empresari de la jet set Adrián de la Joya i l’advocat Enrique Maestre Cavanna van mantenir per WhatsApp una agra discussió perquè asseguren que una persona, a la qual identifiquen amb el sobrenom ‘Tintoretto’, s’havia quedat amb tots els diners que havien rebut d’una milionària comissió. Però no tenien ni idea que, en tan sols 72 hores, l’«associació» que havien teixit junt amb el comissari José Manuel Villarejo i l’empresari Paul Manafort, considerat l’home fort de l’expresident dels Estats Units, Donald Trump, es desintegraria per la detenció dels dos: el nord-americà en mans de l’FBI i el comissari espanyol per la Unitat d’Afers Interns del Cos Nacional de Policia.

Quan en els seus missatges al·ludeixen a ‘Tintoretto’, segons conclouen els agents de la Unitat d’Afers Interns de la Policia Nacional encarregats d’investigar el cas Tàndem, De la Joya i Maestre Cavanna es refereixen en realitat a Paul Manafort, qui mesos abans s’havia vist obligat a dimitir del seu lloc de cap de campanya de Donald Trump després que ‘The New York Times’ publiqués que havia rebut de forma irregular 12 milions de dòlars de l’expresident ucraïnès prorús Víktor Ianukòvitx.

«Compte amb el que reps de ‘Tintoretto’ perquè, d’acord amb Manny [Manuel Ortiz], va cap a l’hotel [presó] ben aviat», alertava el 30 d’octubre del 2017 Enrique Maestre Cavanna a De la Joya, a qui va enviar la notícia de l’arrest de Manafort publicada per la premsa dels Estats Units. «No tinc comunicació amb ell», contesta De la Joya, que pren precaucions: «El bloquejaré». L’advocat continua informant el seu soci sobre els fets: «Ja s’ha entregat ell mateix a l’FBI. Així que a l’hotel...». Aquesta expressió provoca una rialla en De la Joya, que dies abans havia acusat Manafort d’haver-se quedat amb gairebé dos milions de la seva comissió. Un altre imputat en la peça Pit del cas Villarejo sobre els Pérez-Maura, Armando Mateo Flandorfer, arriba fins i tot a considerar que amb la detenció de ‘Tintoretto’ els havien «fet un favor».

«No tenen miraments»

No obstant, Maestre apunta que un dels seus socis temia que la detenció de Manafort els pogués perjudicar: «Els americans no tenen miraments, t’ho congelen tot, i a aquest li van pagar als Estats Units 400.000 euros dels 15 milions que li van treure als andorrans per a la companyia de telèfons».

Segons consta en un ofici policial entregat el 7 d’octubre del 2021 al magistrat que instrueix en l’Audiència Nacional el cas Villarejo o Tàndem, Maestre culpava De la Joya d’haver inclòs en el negoci dues persones, una d’elles Manafort, que al final els havien traït, ja que s’havien quedat amb dos milions: «Són els teus amics, no els meus... No vull semblar maleducat, però tu els has portat a la pel·lícula... Així que tu veuràs si ets capaç de controlar-los o no...», lamentava l’advocat, qui, segons un informe d’Hisenda, va ingressar amb una de les seves empreses 5.131.797 euros dels germans Pérez-Maura, que al seu torn van abonar 7,4 milions d’euros més a Villarejo: tot a canvi d’evitar l’extradició a Guatemala d’un d’ells, Ángel.

«Pot passar que els McGrath es deixin impressionar per un tio tan important (que ho és tant com ‘Tintoretto’), però que dos tios (‘Tintoretto’ i ‘Fatman’) als quals coneixes des de fa 30 anys i als quals has donat [40] milions de dòlars aquests anys, recentment a Andorra [15 milions], i es quedin amb això és molt lamentable i sorprenent... Almenys per mi... No devien ser pirates de carrer», etzibava Maestre a De la Joya hores abans de conèixer la detenció de Manafort.

«Aquell cop va funcionar»

En efecte, com va avançar El Periódico de España, De la Joya ja havia fet negocis amb Manafort molts anys abans. En una gravació es va arribar a vanagloriar d’haver assaltat  el banc portuguès BNP amb Manafort i amb el porto-riqueny Héctor Hoyos. «Aquell cop va funcionar: al president del banc [José Oliveira i Costa] li va costar la presó i nosaltres ens en vam sortir amb la nostra. El ministre [Manuel Dias Loureiro] se’n va anar a prendre pel cul, va saltar en globus. Tothom va saltar, però Héctor, Paul i jo ens en vam sortir de franc amb la pasta», reconeix De la Joya, davant les rialles de Villarejo. Una comissió d’investigació portuguesa sobre la caiguda d’aquest banc, que va haver de ser rescatat amb diners públics, va aconseguir descobrir que les accions de l’empresa Biometrics Imaginering, implicada en l’operació, estaven controlades pel mercader d’armes Abdul Rahman el-Assir, –amic de Joan Carles I– (30% del capital), per Manafort (entre el 12 i el 15%) i pel porto-riqueny Héctor Hoyos (la resta del capital).

Un missatge de text de l’11 d’agost del 2017 mostra com De la Joya va incloure Manafort en el «negoci» dels Pérez-Maura, que van pagar almenys 12,6 milions d’euros al clan de Villarejo: «T’acabo d’enviar un e-mail amb un document adjunt. Llegeix-lo i entendràs per què [Ángel Pérez-Maura] necessitarà ‘Tintoretto’ [Paul Manafort]». En concret planejaven que aquest empresari, pròxim a Trump que havia guanyat les eleccions l’octubre del 2016, influís en les autoritats dels Estats Units per poder apartar Iván Velásquez de la Comissió Internacional contra la Impunitat a Guatemala, que era el comissionat que acusava els Pérez-Maura.

De fet, una gravació de Villarejo del 8 de febrer del 2017 publicada per ‘Vozpópuli’ evidencia la importància que el clan atorga a Manafort. «Estem amb la persona més influent. Ahir no sé qui li va preguntar a Héctor [Hoyos] qui era la persona més influent en el president [Donald Trump]. I jo li vaig dir que una de les persones que tenia més influència era Steve Bannon. Però Héctor em va dir: estàs equivocat. Steve Bannon és l’home de Paul [Manafort]. L’ha format Paul», va dir Adrián de la Joya.

«Molt receptiu»

El 16 de novembre del 2016, Villarejo va escriure, de forma literal al seu diari, en relació amb Ángel Pérez-Maura: «Manafort, contacte de Ianukòvitx. Steve Bannon. Home clau de Trump». I, tan sols un mes després, De la Joya va explicar al comissari que estava «molt content» perquè l’excap de campanya de Trump li havia trucat «per a temes de telefonia». El 10 de gener del 2017, després de reunir-se amb Manafort i De la Joya a Madrid, Villarejo redacta: «Molt receptiu a diversos projectes. Planteja pròxima reunió als EUA per al 4 o 5 de febrer».

L’acord més important que Villarejo hauria aconseguit amb Manafort remetia a una macrooperació financera a Puerto Rico amb diners d’un fons xinès. El diari nord-americà Politico va informar que l’empresari nord-americà pròxim a Trump va recórrer als seus vincles amb el president dels EUA per convèncer el Fons de Desenvolupament de la Xina que si invertia 30.000 milions de dòlars en el deute de bons del Govern de Puerto Rico, aquesta operació tindria l’aprovació del Govern dels Estats Units.

«Cal centrar-se en Puerto Rico», explica De la Joya en un missatge. Les agendes de Villarejo constaten la implicació del comissari en la gestació de l’operació financera. El 18 de gener del 2017, apunta: «Adrián de la Joya. Dinar amb José Luis Olivera. Preparatius per tancar una operació amb Puerto Rico. Crèdit xinès».

«Deute de Puerto Rico»

El 7 i 8 de febrer del 2017, després de mantenir una reunió amb l’excap de campanya de Trump a Nova York, Villarejo escriu: «Paul Manafort. Cita a l’oficina d’Héctor Hoyos. Maestre: preparatius per als acords de la Xina amb el pagament del deute de Puerto Rico, de la mà de Manny.» Finalment, el 9 de febrer, el comissari rep l’«OK de Manafort amb el projecte de deute de Puerto Rico amb la Xina. Héctor s’encarregarà d’estructurar tots els projectes als quals Paul [Manafort] ha donat l’OK».

De la Joya va assegurar el febrer del 2017 en una gravació de Villarejo que Trump havia sigut qui havia donat «l’OK. Si no anéssim a aquest nivell, jo no donaria un duro per l’operació». L’àudio assenyala que el deute porto-riqueny era de 72 bilions de dòlars. «I segons Héctor [Hoyos], vam agafar mig», va concloure De la Joya.

Els missatges i les gravacions apunten que ‘Manny’, amb referència al lobbista porto-riqueny a Washington Manuel Ortiz, va acudir a «veure el governador de Puerto Rico», prossegueix Maestre. Aquesta reunió amb el governador Pedro Roselló, que va dimitir del seu càrrec el juliol del 2019 després que es filtressin missatges seus masclistes i homòfobs, s’havia de produir el 12 de febrer del 2017, ja que, un dia abans, Maestre deia en un missatge: «Demà estem amb el governador i crec que dilluns t’envio tot el que va demanar Paul [Manafort]». Però la detenció de Manafort va frustrar l’operació.

«Han detingut a Pepe»

Notícies relacionades

L’informe d’Afers Interns mostra que 72 hores després que Adrián de la Joya es delectés de l’expressió que havia utilitzat Maestre per dir-li que Manafort aniria a la presó (a l’hotel), aquest empresari de la ‘jet set’ comunicava al seu soci el que per a ell era una molt mala notícia: «Han detingut a Pepe i no sé de què va la cosa». «Collons», contesta poc després Maestre, que informa que el tema l’investiga el Jutjat Central d’Instrucció número 6, «que el porta un conegut teu». Dos dies després, reclama a De la Joya que li doni «instruccions» i que li deixi «les claus del Tomcat en previsió del teu pròxim ingrés a l’hotel». De la Joya i Maestre no van ser arrestats fins al 8 de maig del 2019, un any i mig després. Van ser posats en llibertat després de pagar fiances de 750.000 i 200.000 euros, respectivament.

Paul Manafort va acabar condemnat pels seus negocis irregulars amb Rússia i el Govern pro-rus d’Ucraïna, tot i que, en una polèmica decisió, Donald Trump el va indultar. Ara és l’expresident qui té fins a cinc causes judicials en contra. Per la seva banda, Villarejo s’enfronta en aquests moments a la recta final d’un judici en el qual la Fiscalia Anticorrupció li reclama 109 anys de presó per lucrar-se de la seva condició de funcionari de la Policia.