Roda de premsa després del Consell Executiu

El Govern, sobre el fiasco olímpic: «Ha guanyat l’anticatalanisme»

  • El Govern manté la candidatura olímpica en solitari i defensa que, al marge dels Jocs, recolzarà el Pirineu econòmicament

  • «La reunió amb el ministre Bolaños no és un retorn a la normalitat, les relacions segueixen congelades», afirma la portaveu

El Govern, sobre el fiasco olímpic: «Ha guanyat l’anticatalanisme»

DAVID ZORRAKINO/EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El fracàs olímpic, la debacle de les esquerres a Andalusia i l’espionatge irresolt han fet que el Govern elevi el to crític amb el Govern espanyol i el seu president, Pedro Sánchez, a qui veuen personalment no precisament reforçat. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha conclòs, en relació amb el fracàs de la candidatura olímpica: «Ha guanyat l’anticatalanisme». El veritable escull era que, segons el Govern, «el president d’Aragó s’havia d’entendre amb Catalunya i tota la seva actitud ha vingut condicionada per això, i se li ha permès». «No ha volgut fer equip amb Catalunya, i des del Govern espanyol no només se li han permès els estirabots contra els catalans i s’han doblegat a les seves exigències», ha etzibat. Amb tot, ha insistit que «Catalunya està preparada per acollir aquesta candidatura i tenia la feina feta», i existeix un projecte d’una candidatura en solitari, que es presentarà al COE en els pròxims dies.

La candidatura dels Jocs és una oportunitat per al Pirineu. però el compromís cap als territoris de muntanya està per sobre d’això, el Govern treballa per a la dinamització econòmica, sostenibilitat i arrelament de la ciutadania», ha afirmat, posant com a exemple l’Agenda Pirineu 2030 i una nova llei de Muntanya per «millorar el dia a dia dels veïns implicats».

Sense retorn a la normalitat

«El 2034 queda molt lluny», ha afegit la portaveu, evitant encara donar per tancada l’opció del 2030. D’altra banda, Plaja ha confirmat la reunió entre el ministre de Presidència i la titular de Presidència del Govern a Madrid aquest dimecres per abordar la crisi de l’espionatge i també per abordar «una acumulació de fets i deslleialtats» que han deteriorat per complet les relacions i la confiança entre el Govern català i l’espanyol. «La reunió no és un retorn a la normalitat, les relacions segueixen congelades», ha precisat la portaveu.

Sense prohibicions de petards

Notícies relacionades

En nom del Govern, Plaja ha apel·lat a la «responsabilitat col·lectiva» per minimitzar els riscos d’incendis. I no es contempla una prohibició generalitzada de l’ús de petards, més enllà de mesures «concretes» en funció de les necessitats de cada territori.

450 euros per al personal de neteja

El Govern ha acordat concedir un «complement de productivitat» per al personal de neteja per la seva feina durant la covid, pel seu «desgast físic i emocional». Una decisió ja anunciada el juny de l’any passat i després d’una reclamació que es va iniciar fa dos anys per part de les treballadores del sector, i després d’un vot desfavorable de Junts i ERC al Parlament l’any passat, la gratificació màxima serà de 450 euros per treballadora i treballador, en un sol pagament. Però encara falta que d’aquí tres mesos s’aprovin «els instruments necessaris» per pagar aquesta quantitat, no més tard que el 31 de desembre d’aquest any. Prèviament caldrà presentar la documentació requerida. L’agost del 2020 els professionals sanitaris van rebre una paga extra de fins a 1.350 euros. Molt per sobre de la quantitat que es pagarà a les treballadores de la neteja.