Compareixença a la Moncloa

El Govern aprovarà dilluns un pla urgent per estalviar energia i reduir la factura de la llum

Sánchez proposarà a Brussel·les un límit al preu de les emissions de CO2 per mitigar els efectes de la inflació

2
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern aprovarà al Consell de Ministres un pla urgent per estalviar energia i reduir la factura de la llum, segons ha anunciat Pedro Sánchez. En la seva compareixença des de la Moncloa, el president ha subratllat la necessitat d’aquest paquet de mesures «treballades durant setmanes»: «Estalviar energia és prioritari, és tasca de tots i va en línia d’altres països europeus. Reduir factura i reduir dependència de l’agressor i doblegar la corba de la inflació», ha remarcat.

A més, Espanya presentarà a la Comissió Europea una proposta per desacoblar el preu del gas del de l’electricitat i una altra per intervenir de nou el mercat energètic per limitar el preu de les emissions de dioxido de carboni (CO2).

D’altra banda, ha anunciat que l’Executiu aprovarà dilluns el reial decret llei de mesures urgents en matèria d’incendis forestals.

Sánchez, que ha insistit en la seva defensa de les classes mitjanes, ha fet la roda de premsa sense corbata i ha fet una crida a polítics i empresaris que, en la mesura que puguin, deixin de portar-la quan no sigui necessari, «per recolzar l’estalvi energètic que tan necessari és al nostre país».

Sense crisi de govern a la vista

D’altra banda, ha descartat que tingui previst remodelar el seu gabinet després de les vacances aquest mes de setembre perquè està satisfet amb l’equip que té i agraït amb el treball que exerceix.

De la mateixa manera, ha negat la possibilitat de posposar la celebració de les pròximes eleccions generals més enllà del desembre del 2023, «perquè és un mandat constitucional» i aquest Govern, a diferència d’altres, «compleix la Constitució». El cap de l’Executiu ha descartat així que les eleccions legislatives puguin celebrar-se a principis del 2024 per permetre que les Corts no estiguin dissoltes el dia en què la princesa d’Astúries jurarà la Constitució per la seva majoria d’edat, el 31 d’octubre de l’any vinent.

Missatge a Catalunya

Sánchez també ha dit que «mentre hi hagi» un Executiu progressista a Madrid «hi haurà voluntat de dialogar» amb Catalunya, i ha animat a tothom a desjudicialitzar la política i a trobar «pactes i acords transversals».

Notícies relacionades

Al fer balanç abans d'acabar el curs polític i preguntat per les relacions amb la Generalitat, Sánchez ha valorat l’últim sondeig del Centre d’Estudis d’Opinió, el CIS català, segons el qual el 52% dels catalans no volen que Catalunya sigui un Estat independent i que assenyala el PSC com a primera força política.

Sánchez ha presentat davant els mitjans de comunicació el balanç semestral de compliment dels compromisos contrets per ell i pel seu Executiu des de la investidura fins al 30 de juny del 2022. L’informe ‘Complint’ [aquí en PDF] identifica 1.494 compromisos de l’Executiu (13 més que els registrats fins al desembre del 2021), el 53% dels quals ja s’han executat, mentre que un altre 43,9% estan en procés i un irrellevant 1,9% ni tan sols estan iniciats. A finals de l’any passat, el grau de compliment era del 42,7%. La previsió de l’Executiu és que el desembre del 2022 ja s’hauran emprès el 61% dels compromisos. El secretari general de la Presidència del Govern, Fran Martín, de qui depèn la redacció del document de rendició de comptes, indicava aquest dijous que en l’últim tram de la legislatura es farà una accelerada, però ja s’assumeix que no es podrà arribar al 100% en cap cas.