Balanç polític del Govern

Sánchez dona per complerts el 53,3% dels seus compromisos contrets des de la investidura

Sánchez dona per complerts el 53,3% dels seus compromisos contrets des de la investidura

DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Pedro Sánchez ha presentat davant els mitjans de comunicació el balanç semestral de compliment dels compromisos contrets per ell i pel seu Executiu des de la investidura fins al 30 de juny del 2022. L’informe ‘Complint’ [aquí en PDF] identifica 1.494 compromisos de l’Executiu (13 més que els registrats fins al desembre del 2021), el 53% dels quals ja s’han executat, mentre que un altre 43,9% estan en procés i un irrellevant 1,9% ni tan sols estan iniciats. A finals de l’any passat, el grau de compliment era del 42,7%. La previsió de l’Executiu és que el desembre del 2022 ja s’hauran emprès el 61% dels compromisos. El secretari general de la Presidència del Govern, Fran Martín, de qui depèn la redacció del document de rendició de comptes, indicava aquest dijous que en l’últim tram de la legislatura es farà una accelerada, però ja s’assumeix que no es podrà arribar al 100% en cap cas.

Document

Si ens atenim als 239 compromisos expressats per Sánchez en el seu discurs d’investidura, el gener del 2020, l’execució és alta, del 59%, i s’espera que per a finals d’any arribi al 66,9%. Dels 428 punts de l’acord de coalició amb Unides Podem, se n’ha culminat el 54,9% (i seria del 62,6% al desembre). Dels 728 compromisos abocats en manifestacions i declaracions públiques per membres de l’Executiu, se n’han complert el 59,8% (67,7% quan acabi aquest any). Però més retardada va l’execució de les 316 promeses relacionades amb el pla de recuperació (39,6% ara, 48,1% al desembre) i 161 acords d’investidura més (49,1% avui, 54% al final de l’actual exercici). A la Moncloa estan satisfets perquè s’ha incrementat el grau de compliment: s’esperava arribar al 30 de juny del 2022 amb un 48,3% dels compromisos liquidats, i s’ha tocat el 53,6% (un 5,3% més), si es té en compte que llavors el número era de 1.481. A més, al final d’aquest primer semestre del 2022 es troben activats el 98,1% dels compromisos adquirits.

El Govern sí que informa del percentatge de compliment dels compromisos per eixos de transformació o per temàtiques, però no fa el desglossament per ministeris o per territoris, per evitar-se el titular de quin és el departament del Govern que més o menys executa o la comunitat més o menys beneficiada. Segons les seves pròpies dades, les matèries en què hi ha més avenços són formació professional i per a l’ocupació (el 76% dels compromisos complerts), modernització de la Defensa i suport militar (74%), turisme (70%), seguretat (67%), fiscalitat i sostenibilitat financera (67%), suport a la joventut (66%) i violència de gènere (65%). L’Executiu es troba més endarrerit en l’execució de compromisos lligats amb l’aigua (32%), esport (32%), infraestructures (35%), canvi climàtic i transició energètica (40%), vivenda i agenda urbana (40%) i migracions (41%).

Notícies relacionades

Qüestions com la taula de diàleg, compromís pactat amb ERC, apareix consignat a l’informe com en procés i amb avenços en l’últim semestre, ja que s’ha aconseguit retornar a la normalitat de les relacions després de la tensió amb Pegasus, tot i que no apareix l’última reunió, la que es va produir dimecres passat i en què es van segellar dos acords. La reforma del delicte de sedició, que va llançar el president Sánchez en una entrevista, figura com en procés sense avenços, perquè no n’hi ha hagut aquest any (i és dubtós que n’hi hagi). Els compromisos exposats en el debat de la nació apareixen assenyalats al document, perquè alguns es relacionen amb mesures ja promeses i d’altres són noves, però el seu grau de desenvolupament i avaluació estaran en l’informe del segon semestre, ja que van ser anunciats al juliol. A més, hi ha 12 compromisos que han decaigut del totl. Dos, del gener al juny del 2022. Per exemple, ja no es farà un organisme autònom del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES): el compliment del compromís es farà ara a través del Centre Estatal de Salut Pública, de nova creació, que integrarà dins de la seva estructura el CCAES.

L’Executiu s’ha abocat, en els últims sis mesos, a millorar la visualització de dades. A la web de ‘Complint’ [aquí] es podrà buscar el grau de compliment de compromisos també per les 41 àrees temàtiques, i seguirà disponible l’Excel amb el desglossament de les 1.494 promeses expressades per l’Executiu. La intenció de la Moncloa és que aquest exercici de rendició de comptes, que ha sigut avalat per un grup de 12 experts, s’assenti per a les següents legislatures, al marge de qui ocupi el poder. Es tracta de «propiciar un aprenentatge institucional, avançar en transparència, qualitat democràtica i governança pública, contribuir a l’enfortiment dels valors de Govern obert, i també a ajudar a combatre la desafecció política i acostar a la ciutadania com es desenvolupa l’acció de l’Executiu», en paraules de Fran Martín.