Conflicte institucional

El Govern creu que l’amenaça del CGPJ de no nomenar la seva quota per al TC és un farol

  • Rebutja que l’òrgan dels jutges pugui retardar la designació dels dos jutges del TC que li corresponen per falta d’acord 

  • «No poden fer política» ni plantejar una «oposició» al mandat del legislatiu, asseguren fonts governamentals

El Govern creu que l’amenaça del CGPJ de no nomenar la seva quota per al TC és un farol

EUROPA PRESS / ALBERTO ORTEGA

4
Es llegeix en minuts
Marisol Hernández
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern està a punt de tancar la carpeta pendent de la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Constitucional. Amb èxit desigual, però es disposa a girar full. L’actualització de l’òrgan de govern dels jutges, per al qual necessiten un acord amb el PP, la dona per perduda per a la resta de la legislatura. La Moncloa entén que aquest pacte ja no és possible i que el PP, malgrat les promeses inicials d’Alberto Núñez Feijóo, no té intenció de facilitar-lo, tampoc ara que ha marxat la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, per problemes de salut

Però sí que ha aconseguit desbloquejar el nomenament del terç del Tribunal Constitucional que va concloure el mandat el passat 12 de juny, dos magistrats del qual els nomena el Govern i dos més el CGPJ. Ha sigut amb una argúcia legislativa que modifica una reforma anterior per impedir que un Poder Judicial en funcions, l’etapa del qual hagi acabat, pugui continuar fent nomenaments. Això, que es va idear per pressionar al PP i forçar la renovació (sense èxit), s’ha retocat ara perquè el CGPJ sí que pugui designar els dos jutges que li corresponen. Sense dilació, a més, perquè s’estableix un termini que expira el 13 de setembre

Aquesta modificació encara ara la fase final amb la seva aprovació definitiva, excepte sorpreses d’última hora, aquest dimecres al Senat. A la tornada de l’estiu, els nous nomenaments consolidaran un TC de majoria progressista. Per aconseguir això, precisament, s’han ordit tots aquests canvis. El Govern té absoluta confiança que així sigui i no veu factible cap acte de rebel·lia del CGPJ. 

Fonts governamentals rebutgen imprevistos i mostren tota la seva confiança que l’òrgan dels jutges elegeixi la seva quota al TC en el temps establert. Perquè qualsevol indici de desacatament, assenyalen, suposaria col·locar-se en una «posició perillosa». «No pot fer política» ni plantejar una «oposició» als altres poders de l’Estat, en aquest cas el legislatiu. Per això a l’Executiu donen per «segur» que el CGPJ «complirà amb la normativa i la institucionalitat». 

El ple no significa l’acord

Des del Govern es responia així a la informació publicada per ‘El Periódico de España’, d’aquest mateix grup editorial, sobre que el CGPJ no garantia que pogués complir abans del 13 de setembre el nomenament de la seva quota al Constitucional. El ple es convocarà, per descomptat, després de les vacances, però alguns membres de l’òrgan dels dijous van advertir a aquest diari que fer-ho no significa en si mateix aconseguir l’acord. Hi ha vocals que opinen que la reforma que aquest dimecres ratificarà el Senat marca una data per posar en marxa el procediment, però no pot obligar a la consecució d’un pacte en un «òrgan col·legiat de plural composició».

I, segons les fonts consultades, es presenta també el perill que el sector conservador tingui la temptació de fer valer la seva supremacia (només els faria falta un vot més per comptar amb els dotze requerits) i designi dos jutges per al TC de la seva mateixa corda. Aquesta circumstància tampoc sembla inquietar l’Executiu, però, si passés, acabaria amb la seva pretensió d’aconseguir un Constitucional progressista. Ja no serien set magistrats d’aquest bloc davant cinc conservadors que anhela el Govern, sinó un tribunal fracturat en dues meitats de sis magistrats que necessitaria el vot de qualitat del nou president que s’esculli per desfer empats. 

Converses «de zero»

L’Executiu no es posa en aquesta tessitura malgrat que el mateix president del CGPJ, Carlos Lesmes, va al·ludir públicament a la dificultat que comporta arribar a un consens tot i que hi hagi un termini fixat. A la Moncloa van tenir clar des del principi que accelerarien l’arribada d’un TC progressista si el PP no complia el compromís de la renovació davant la convicció que hi hauria un canvi de majoria.

Notícies relacionades

Defensen fins i tot que es va parlar amb l’anterior direcció del PP –la reforma de la reforma– per salvaguardar el Constitucional si davant la següent renovació (la que tocava al juny), encara no havien aconseguit desbloquejar el CGPJ. A Génova l’equip de Feijóo replica que van avisar des del començament que les converses partien «de zero»

Tan de zero que al final han sigut impossibles. Un error de comunicació va frustrar les negociacions. El PP va donar a entendre que encara trigaria un mes, després de les andaluses, a asseure’s a parlar. La realitat és que pretenia fer-ho la setmana següent. Però aquesta nova demora (el CGPJ fa tres anys i mig que està caducat) va enervar el Govern, que va plantejar de manera unilateral la reforma per salvar el TC, que ara el mateix òrgan dels jutges amenaça.