A un pas del judici

Laura Borràs es nega a dimitir i desafia ERC i la CUP a fer-la fora del Parlament

  • La presidenta de la Cambra catalana defensa la seva innocència i qüestiona el reglament intern que la deixaria sense funcions quan tingui data per al judici per delictes vinculats a la corrupció

Laura Borràs es nega a dimitir i desafia ERC i la CUP a fer-la fora del Parlament

Efe

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Si Laura Borràs deixa de ser presidenta del Parlament, no serà de motu proprio. La líder de Junts s’aferra al càrrec institucional malgrat estar assetjada per tots els grups parlamentaris, tret del seu, després d’haver quedat a un pas de ser jutjada per delictes vinculats a la corrupció. El tancament de la instrucció de la causa judicial oberta per presumptament haver fraccionat 18 contractes per beneficiar un amic durant la seva etapa al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes posa Borràs a la picota perquè, d’acord amb el reglament de la Cambra catalana, hauria de ser suspesa de forma immediata quan se li obri judici oral, això és, quan tingui data per asseure’s al banc dels acusats. Però no té «cap intenció» de dimitir «precisament pensant en la dignitat del Parlament» perquè assegura que és «innocent».

En una compareixença extraordinària, celebrada aquest dimarts amb una hora i 40 minuts de retard a causa de «tensions» en la reunió setmanal de la Mesa, Borràs va deixar clar que la seva millor defensa és atrinxerar-se en la presidència i que no està disposada a apartar-se de la vida política. Entre línies, va desafiar Esquerra i la CUP a posar en marxa la seva suspensió, i va mirar d’erosionar-los al·legant que, en cas de fer-ho, obeeixen a l’«autoritària activitat de la justícia espanyola» per acabar amb un rival polític. «No tinc cap intenció de fer un pas al costat com m’exigeixen els que amb poca capacitat per dissimular em volen apartar de la vida política», va reblar. 

De fet, va arribar a qüestionar el reglament que, després d’una negociació entre Junts pel Sí i la CUP, preveu la suspensió de funcions quan un parlamentari està investigat per delictes vinculats a la corrupció, perquè va dir que té «llacunes» i que pot vulnerar la presumpció d’innocència.

Notícies relacionades

El relat que intenta marcar Borràs és que està sent investigada per ser independentista, no per presumptament haver maniobrat per adjudicar contractes a un amic. «Hi ha qui diu que s’ha de prioritzar el prestigi de la institució, tot i que això impliqui renunciar a la presumpció d’innocència. És obvi el context de la repressió», va al·legar, malgrat estar investigada pels delictes de prevaricació, frau, falsedat documental i malversació de fons públics.

A la recerca d’un acord polític

En el moment en què tingui data per al seu judici –una cosa que intenta retardar amb la petició que la jutgi un jurat popular– la Mesa haurà de discutir si la suspèn del càrrec. En cas de dubte, i com és previsible a causa de l’alt voltatge de les tensions internes, l’assumpte es remetrà a la comissió de l’estatut dels diputats –en mans de Junts– perquè emeti un dictamen que s’haurà de votar en el ple. Els vots d’ERC seran determinants, tot i que els republicans aposten per un acord polític que la suspengui temporalment i es designi un altre postconvergent com a president del Parlament amb la possibilitat que Borràs reprengui el càrrec en cas que sigui absolta. Fa dies que el partit pressiona la presidenta perquè marxi, mentre els anticapitalistes eviten mullar-s’hi escudant-se en el fet que no van votar a favor de l’elecció de Borràs.