Nomenament

Esther Giménez-Salinas, nova Síndica de Greuges de Catalunya

El Parlament designa la substituta de Rafael Ribó, que ha exercit el càrrec durant 18 anys, amb els vots del PSC, ERC i Junts

Esther Giménez-Salinas, nova Síndica de Greuges de Catalunya

Efe

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Parlament ha triat aquest dijous la jurista Esther Giménez-Salinas com a nova Síndica de Greuges de Catalunya amb els vots del PSC, ERC i Junts, que sumen la majoria de tres cinquens requerida per al nomenament. Vox, la CUP, En Comú Podem, Cs i el PP han votat en contra del nomenament, que socialistes, republicans i puigdemontistes van proposar en el marc de la renovació dels òrgans estatuaris caducats pactada entre aquests tres partits.

Giménez-Salinas substitueix al fins ara Síndic de Greuges Rafael Ribó després de 18 anys en el càrrec, i quan va comparèixer en la comissió parlamentària que va avalar el seu nomenament, va avançar que la infància i la defensa de la justícia restaurativa serien prioritats del seu mandat.

Acabada la votació, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha felicitat Giménez-Salinas pel nomenament i li ha dedicat una cita d’‘Edip Rei’ de Sòfocles: «Ser útil per al que es té i es pot és la tasca més bonica d’un mortal».

Candidata «idònia»

El diputat del PSC Óscar Aparicio ha celebrat la «idoneïtat de la candidata» i creu que tindrà que fer front a reptes com posar el Síndic de Greuges al servei del ciutadà, prestigiar-lo, i ajudar i col·laborar amb altres organismes, així com treballar per superar la fractura digital i garantir que tota la ciutadania tingui accés als serveis de la institució.

El diputat de Junts Joaquim Jubert ha destacat el currículum de Giménez-Salinas i la seva defensa de la justícia restaurativa, ha afirmat que el paper del Síndic és «donar veu als que menys mitjans tenen per fer-se sentir» i ha desitjat que la seva tasca doni lloc a una reducció de les queixes dels ciutadans.

La republicana Ana Balsera ha mostrat el seu suport a Giménez-Salinas, amb la qual diu que ERC comparteix la importància de la justícia restaurativa i de la justícia juvenil, tot i que ha criticat que «els catalans continuen vivint repressió», per la qual cosa li ha demanat que treballi per defensar els drets de tota la ciutadania.

Contra el pacte a tres

El diputat de la CUP Carles Riera ha demanat a la nova síndica que no actuï amb neutralitat, sinó posicionant-se al costat dels ciutadans, i ha criticat que ocupés càrrecs al Banco Santander, Endesa, el CGPJ o a la Comissió Trilateral de Rockefeller, ha assenyalat: «Ens preguntem si no ens hauríem de preguntar sobre un possible conflicte d’interessos».

Joan Carles Gallego (En Comú Podem) ha assegurat que desitjarien poder votar a favor de Giménez-Salinas, de qui ha elogiat el seu tarannà i sensibilitat social, però ha avisat que no poden avalar el «repartiment de cadires» entre el PSC, ERC i Junts en la renovació dels òrgans estatutaris.

La diputada del PP Lorena Roldán ha explicat el seu vot en contra per censurar el pacte entre el PSC, ERC i Junts sobre els càrrecs caducats, i a la nova síndica li ha mostrat el seu respecte i confiança i ha desitjat que ho faci millor que el seu predecessor: «El senyor Ribó ha deixat el llistó per terra».

Notícies relacionades

Sergio Macián (Vox) ha reconegut l’«alta qualificació professional» de Salinas, però ha avançat que no donaran suport a un nomenament pactat per a una institució que creu que suposa una duplicitat respecte del Defensor del Poble i que, segons el seu parer, en l’etapa de Ribó no va ser independent del Govern.

Carlos Carrizosa (Cs) ha defensat que el Síndic de Greuges «ha de ser al costat dels ciutadans i no de l’administració que atropella els seus drets» que, segons ell, és el que va fer el seu predecessor Rafael Ribó, i també ha lamentat que el nomenament de la síndica hagi sigut producte d’un pacte entre el PSC, ERC i Junts.