Àmplia experiència jurídica

Aquesta és Esther Giménez-Salinas, primera Síndica de Greuges

Aquesta és Esther Giménez-Salinas, primera Síndica de Greuges

Julio Carbó

1
Es llegeix en minuts

La jurista Esther Giménez-Salinas, exrectora de la Universitat Ramon Llull i exvocal del Consell General del Poder Judicial, serà la primera dona al capdavant de la Sindicatura de Greuges, a la qual podrà aportar la seva àmplia experiència en l’àmbit dels drets i les lleis.

El PSC, ERC i JxCat han arribat a un acord per renovar els càrrecs clau dels organismes de la Generalitat dependents del Parlament i que requereixen una àmplia majoria per ser renovats, entre els quals la Sindicatura de Greuges, que ocupava des del 2004 Rafael Ribó.

L’escollida és Esther Giménez-Salinas (Barcelona, 1949) que, a diferència de Ribó (exdirigent de PSUC i ICV), no procedeix de la política, sinó del món jurídic i acadèmic.

És doctorada en Dret (1978) i diplomada en Psicologia Aplicada (1976) per la Universitat de Barcelona.

Està especialitzada en justícia juvenil, dret penal, criminologia, psicologia, infància, gènere, universitats i educació superior.

Va ser responsable del Servei de Defensa Jurídica del Menor de la Conselleria de Justícia de la Generalitat (1981-1983), va ser la primera directora del Centre d’Estudis Jurídics (1983-1993) i va exercir en el mateix departament de directora de Relacions Internacionals, el 1995.

Un any més tard, va ser nomenada vocal del Consell General del Poder Judicial (1996-2001).

Entre el 2002 i el 2012, va ser rectora de la Universitat Ramon Llull, de la qual és catedràtica emèrita de Dret Penal i Criminologia, i dirigeix la Càtedra de Justícia Social i Restaurativa Pere Tarrés, a la mateixa universitat.

És assessora en alguns consells d’administració, entre els quals del Banco Santander i Endesa Catalunya.

Ha escrit diversos llibres, com ara ‘Dones a la Universitat. Cent anys de prohibicions’ (2010), ‘Justicia de Menores: una justicia mayor’ (2002) i ‘Introducció al Dret Penitenciari. Teoria i pràctica’ (1992).

Notícies relacionades

Entre altres guardons, ha rebut la Medalla d’Or de l’Institut Basc de Criminologia (2000), la Gran Creu de l’Orde de Sant Raimon de Penyafort (2002) i el premi Internacional de Victimologia (2007). EFE

jfc/fl