Acord a tres bandes

Aquests seran els nous membres de la Sindicatura de Greuges, la CCMA i el CAC

  • Socialistes, republicans i postconvergents segellen la renovació dels càrrecs per designació autonòmica

Aquests seran els nous membres de la Sindicatura de Greuges, la CCMA i el CAC
4
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El PSC, ERC i Junts han tancat aquest dimecres l’acord per a la renovació de càrrecs dels òrgans de designació parlamentària, encallats des de fa diversos anys. Aquesta és la proposta per dirigir la Sindicatura de Greuges, el CAC i la CCMA.

Sindicatura de Greuges

La Sindicatura de Greuges quedarà en mans d’Esther Giménez-Salinas Colomer. Doctora en Dret i diplomada en Psicologia Aplicada per la UB, ha sigut rectora de la Universitat Ramon Llull (2002-2012), vocal del Consell General del Poder Judicial (1996-2001), directora de Relacions Institucionals del Departament de Justícia (1995-1996), subdirectora de l’Institut de Criminologia de la UB (1993-1996), membre del Comitè Científic de Política Criminal del Consell d’Europa (1993-1997) i directora general del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada del Departament de Justícia (1983-1993).

Actualment, exerceix com a professora de Dret Penal a la Facultat de Dret ESADE-URL (catedràtica des de 1996) i és membre assessora de diversos consells. Ha rebut, entre altres guardons, la Medalla d’Or de l’Institut Basc de Criminologia (2000), la Medalla d’Or Cesare Beccaria de la Neue Kriminologische Gelleschaft (1999), la Gran Creu de l’Orde de Sant Raimon de Penyafort (2002) i el Premi Internacional de Victimologia (2007).

Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA)

La presidència estarà en mans de Rosa Romà, que exercirà al costat de la vicepresidenta, Àngels Ponsa, i cinc membres més: Lluís Garriga, Gemma Ribas, Lluís Noguera, Carme Figueras i Pep Riera.

Romà és una comunicadora especialitzada en la direcció estratègica, la transformació digital, el màrqueting i la creativitat. Actualment és directora de Responsabilitat Social Corporativa, Màrqueting i Comunicació de l’Hospital de la Vall d’Hebrón de Barcelona i degana de l’Escola de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya. Durant el mandat de Xavier Trias al capdavant de l’Ajuntament de Barcelona (2011-2015), va ser la directora del Pla de Comunicació Global del departament de comunicació del consistori. Anteriorment, va treballar en agències de publicitat.

Per la seva banda, Ponsa és exconsellera de Cultura del Govern de Torra i va ser diputada al Parlament en tres legislatures entre 2010-2012 i 2012-2015, per CiU, i 2015-2017, per Junts pel Sí. També va ser coordinadora de l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona (2016-2018) i directora general de Cooperació Cultural.

Garriga va ser el conseller delegat de La Xarxa, l’entramat mediàtic de la Diputació de Barcelona, arran de la presidència de Núria Marín. Prèviament havia sigut cap de premsa del PSC i, el 1996, membre ja de la CCMA, càrrec que va deixar el 1999 per agafar les regnes de la comunicació de l’alcalde de Barcelona, Joan Clos, quan va rellevar Pasqual Maragall. Després de la seva sortida de l’alcaldia va treballar al Grup Lavinia com a director adjunt. Com a periodista va treballar a TVE i el ‘Diari de Barcelona’.

Al seu torn, Ribas va ser directora de Comunicació de la Presidència del Govern durant el mandat de l’expresident José Montilla i havia sigut directora de Comunicació de l’Ajuntament de Figueres.

Noguera va ser secretari general del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació entre el 2006 i el 2010 i des del 2013 fins al 2019 va ser director del CosmoCaixa. Actualment, era director del CaixaForum.

Figueras va ser consellera de Benestar i Família de la Generalitat el 2006 i abans va ser regidora pel PSC a Molins de Rei (1983-2006), diputada al Congrés (1993-1995), diputada al Parlament (1995-2010) i membre del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC).

Riera està vinculat al diari ‘El Punt’ i va ser director de ‘L’Esportiu’ (2003-2012). Puigdemontista, en les eleccions del 2017 va ser elegit diputat de Junts.

Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC)

El CAC estarà liderat pel periodista i director d’‘El Punt Avui’ des del 2010, Xevi Xirgo, escuder i fidel a l’expresident Carles Puigdemont, de qui ha escrit la biografia des que va marxar a Brussel·les després de la convulsa tardor del 2017.

La resta de membres seran Rosa María Molló, periodista de TVE sent corresponsal a Nova York i el Pròxim Orient, i directora de Comunicació Corporativa interna de RTVE; Miquel Miralles, que va ser director de comunicació del Grupo Tele Taxi i president de l’Associació Catalana de Ràdio; Laura Pinyol, ex cap de premsa de la vicepresidència de la Generalitat amb Josep-Lluís Carod-Rovira i fundadora d’una agència de comunicació; i Enric Casas, responsable de Publicitat del Comitè de Campanya de les diferents eleccions del PSC des de 1982 fins al 2019 i gerent d’imatge, director de Comunicació Corporativa i finalment director de l’Alcaldia de Barcelona (1985-2010).

Autoritat Catalana de Protecció de Dades


L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades estarà liderada per l’exconsellera Meritxell Borràs. Va ser regidora de l’Hospitalet de Llobregat per CiU (1995-2014), i diputada a la Diputació Provincial de Barcelona (1995) i al Parlament (1995-2012). El 2015 va substituir Joana Ortega com a consellera de Governació i Relacions Institucionals al Govern d’Artur Mas, càrrec que va reeditar el 2016 sota la batuta de Carles Puigdemont. Va ser condemnada pel Tribunal Suprem per orquestrar el referèndum de l’1-O per un delicte de desobediència a pagar una multa de 60.000 euros i a un any i vuit mesos d’inhabilitació, que ja ha complert.