Procés judicial

Imputat el cap de l’oficina de Puigdemont per demanar informació policial a un mosso

L’agent, també investigat, va remetre a Alay una captura de pantalla d’un ordinador en el qual figura que no tenia cap requisitòria que li impedís sortir d’Espanya

Imputat el cap de l’oficina de Puigdemont per demanar informació policial a un mosso

EFE/ Zipi

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge de Barcelona Joaquín Aguirre ha citat a declarar com a imputat per al pròxim mes de juliol l’excap de l’oficina de Carles Puigdemont, Josep Lluis Alay, per haver demanat a l’agent dels Mossos d’Esquadra Xavier M., també investigat, informació policial sobre si existia algun control contra ell que li impedís viatjar, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. Aquestes indagacions es desenvoluparan en una peça separada del ‘cas Volhov’ sobre presumpta corrupció i finançament del procés i han sigut reactivades a petició del fiscal anticorrupció Fernando Maldonado, que s’encarrega del cas. Els missatges amb el policia van ser trobats al telèfon d’Alay, confiscat quan va ser detingut l’octubre del 2020 en la macrooperació de la Guàrdia Civil en la qual va detenir el denominat ‘estat major’ del procés.

«Hola Xavi, necessitaria un petit favor. Ja ho saps. Mira si es manté efectiu el control específic que hi ha contra mi. M’aniria bé una captura de pantalla també, sisplau». Aquest missatge va ser escrit per Alay a les 10.15 hores del 17 de juliol del 2020 i anava dirigit al mosso Xavier M. Al cap de pocs minuts, va insistir: «Si pots, sí. Millor tenir-ho sisplau. Això és una llosa que tinc a sobre per viatjar». L’agent respon: «Bon dia, Josep. I tant que puc, però estic de vacances i torno a treballar a l’agost. Si ho necessites ja, demano a algú de confiança que m’ho miri». Continua: «Tot molt bé. No et preocupis, ho faré personalment per assegurar-nos, però si em van dir que no sortia, és segur que no surt».

«Confirmat. No li passis a ningú»

A l’agost, el mosso ara encausat li va enviar per WhatsApp a Alay la captura de pantalla del missatge que apareix als arxius policials i que exposava: «La persona no té requeriments pendents». El policia català, que segons la conversa es trobava a Waterloo (població belga on resideix Puigdemont), afegeix: «Confirmat. No li passis a ningú, sisplau, ni jo t’he dit res». La Guàrdia Civil exposa a l’informe de l’anàlisi del telèfon del cap de l’oficina de Puigdemont que «d’aquests missatges es desprèn un ús d’informació reservada, com és l’accés a fitxers policials, per facilitar informació a Alay sobre l’existència o no de requisitòries contra ell», cosa que podria ser constitutiva d’un presumpte delicte de revelació de secrets.

Notícies relacionades

Els investigadors sostenen que el policia «és totalment coneixedor del fet que suposa revelar aquesta informació sensible», una situació que, al seu entendre, es confirma perquè li diu a Alay que no li passi a ningú la captura de pantalla i que ell no «li ha dit res». L’atestat, tanmateix, afegeix una altra sospita: dels missatges es desprèn que Alay «sap que existeixen aquest tipus de requisitòries», uns «controls específics que es dicten per interès policial i judicial», i d’això té coneixement «perquè algú l’hi ha d’haver dit».

És a dir, segons la Guàrdia Civil, «no seria la primera vegada que rep informació sensible», en aquest cas «sobre les requisitòries que sobre la seva persona es puguin produir» i «tot per poder fer un viatge que pretén realitzar». Els investigadors concreten que en la captura de pantalla es reflecteix el que «sembla ser una base policial», ja que apareix el número utilitzat pels Mossos per assignar-los als expedients policials.