Presumpta desviació de fons

El fiscal s’oposa que s’investigui el patrimoni del cap de l’oficina de Puigdemont

  • L’acusació pública i el jutge Aguirre mantenen profundes discrepàncies sobre les indagacions sobre presumpta desviació de fons de la Diputació de Barcelona i el cas Voloh

El fiscal s’oposa que s’investigui el patrimoni del cap de l’oficina de Puigdemont

EFE/ Zipi

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El fiscal anticorrupció Fernando Maldonado s’ha oposat que la Guàrdia Civil investigui el patrimoni de l’actual cap de l’oficina de l’expresident Carles Puigdemont, Josep Maria Alay, i ha presentat un recurs davant l’Audiència de Barcelona contra la decisió del jutge d’instrucció Joaquín Aguirre, amb qui manté una àrdua disputa judicial en la causa de la presumpta desviació de fons de la Diputació del Barcelona i el presumpte finançament del procés i el cas Voloh sobre suposada corrupció. L’acusació pública afirma que les indagacions serien prospectives, doncs, al seu entendre, no hi ha indicis contra Alay per acordar aquesta mesura i permetre-la seria un «precedent extraordinàriament perillós per autoritzar investigacions sotmeses únicament al caprici de qui decideixi investigar», segons el text al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO.

El magistrat va ordenar el 20 d’abril passat a la Guàrdia Civil que investigués el patrimoni d’Alay a fi de determinar si es va enriquir il·lícitament, alhora que va sol·licitar a la Diputació de Barcelona que li remetés els expedients dels viatges realitzats pel mateix quan ostentava el càrrec de comissariat de relacions internacionals (entre el 2015 i el 2018, durant l’època de CiU) d’aquesta institució provincial.

La sospita

El jutge va argumentar que s’havia constat que un altre ex alt càrrec de la Diputació i, pel que sembla, antecessor, Jordi Castells Massana (ara a la Generalitat), podria haver percebut ingressos sospitosos i, per tant, s’havien de rastrejar els béns de l’actual cap de l’oficina de Puigdemont per si passava el mateix. Els agents de l’institut armat van detectar que el saldo en els seus comptes bancaris va passar de 216.634 a 502.332 euros entre el 2015 i el 2017, a més de la compra de pisos al comptat sense demanar hipoteca. Castells va ser detingut el maig del 2018 en la macroperació policial.

Notícies relacionades

El recurs del fiscal recull que l’«única raó» oferta pel jutge per investigar Alay és la referència a Castells i l’informe de la Guàrdia Civil que es refereix «exclusivament» a aquest ex càrrec de la Diputació. En aquest mateix sentit, l’acusació pública remarca que és «precipitada» l’afirmació del jutge que Castells va poder enriquir-se il·lícitament, ja que la Guàrdia Civil encara té pendents la pràctica d’algunes diligències i també «serà necessari» que l’investigat «expliqui raonadament els moviments en els seus comptes bancaris».

Retreu, per tant, «un suposat i no acreditat enriquiment il·lícit» ni pot justificar les indagacions del patrimoni d’Alay. El fiscal Fernando Maldonado s’ha oposat en nombroses ocasions a les decisions acordades pel jutge Aguirre, tot i que l’Audiència de Barcelona no ha atès, per ara, a les seves raons.