Baròmetre del GESOP

Sondeig: només un terç dels espanyols aproven l’última visita del rei Joan Carles a Sanxenxo

Un de cada cinc enquestats es mostren indiferent davant la tornada del rei emèrit

  • L’efecte Andalusia impulsa Feijóo, frena Vox i enfonsa el PSOE

  • Un terç dels espanyols aposten per un Govern de coalició PP-PSOE

  • Set de cada deu espanyols suspenen els intents del Govern d’abaixar la llum

  • Un 67% dels espanyols aposta per regular la prostitució

Sondeig: només un terç dels espanyols aproven l’última visita del rei Joan Carles a Sanxenxo

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

El rei Joan Carles I va descendir d’un jet privat a l’aeroport de Peinador (Vigo) el 19 de maig. Més de 650 dies després que abandonés Espanya, el rei emèrit tornava a Espanya. Davant les portes de l’aeroport, a l’espera de veure el monarca, s’amuntegaven diverses desenes de persones que, al pas de la comitiva, aplaudien. Aquests entusiastes representen tan sols un de cada tres espanyols que aproven l’última visita de Joan Carles I, segons l’últim baròmetre del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (Gesop) per als diaris de Prensa Ibérica.

La tornada del monarca des d’Abu Dhabi (Emirats Àrabs Units) a Sanxenxo (Pontevedra) per seguir una regata no va ser ben vista entre la majoria de la població espanyola. Un 45,6% dels enquestats es van mostrar en contra de la tornada de Joan Carles I després de la seva marxa d’Espanya per les polèmiques entorn de l’origen de part de la seva fortuna. Tot i així, un terç de la població no veu cap problema en el viatge que va realitzar a Galícia i la seva posterior visita a Felip VI al Palau de la Zarzuela.

No obstant, el que més sorprèn no és el nombre de detractors o partidaris d’aquest viatge, sinó el 20% de la població que s’inclina per una resposta que, en la majoria dels casos, resulta residual: «No sap/No contesta». És a dir, un de cada cinc espanyols sembla no interessar-se per les anades i vingudes de Joan Carles I. 

El suport de la dreta

Notícies relacionades

El suport a la visita del rei emèrit es produeix, principalment i sense sorpreses, pels votants de les formacions de la dreta. Sobretot, dels electors que van apostar pel PP en les últimes eleccions del 2019. Fins a un 76,7% veu amb bons ulls que Joan Carles I torni a trepitjar terra espanyol. La xifra se situa, fins i tot, per sobre dels ciutadans que van triar la papereta de Vox el 2019 i que secunden el monarca, un 63,6%. A partir d’allà, les dades cauen. Només cinc de cada deu votants deCiutadans veuen favorablement aquesta visita. 

A l’ala esquerra de l’espectre ideològic, el PSOE és el que té un electorat més procliu a defensar la tornada del rei emèrit a Espanya, un de cada quatre votants, davant un 54,7% que ho desaprova i un ampli 21,1% que se situa en el «No ho sap/No contesta». Entre els electors d’Unides Podem la xifra de suport descendeix fins al 7,4% i desapareix per complet entre els votants de Més País, d’ERC i de Junts. Tot i així, en aquestes formacions continua existint prop d’un 7% que sembla no donar importància a l’última visita de Joan Carles I.

Fitxa tècnica