Sondeig del GESOP

Enquesta eleccions Barcelona: Collboni supera Colau i li disputa la victòria a Maragall

ERC i el PSC empatarien a l’alça a un any de les eleccions municipals i els comuns retrocedirien

Enquesta eleccions Barcelona: Collboni supera Colau i li disputa la victòria a Maragall
3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Durant les dècades pujolistes, les dues bandes de la plaça de Sant Jaume de Barcelona sintonitzaven poc i malament. L’opulència convergent a Catalunya davant el microclima socialista a la capital. El procés que tantes coses ha canviat també ha fet una mica més semblant el comportament electoral dels catalans i els barcelonins, cosa que, afegit al desgast que consigna Ada Colau després de set anys de Govern municipal, anticipa un pols a tres bandes molt obert i renyit a 11 mesos de les eleccions.

La precampanya que no s’acaba mai va començar el dia que Colau va confirmar que es presentaria a un tercer mandat. Els dies posteriors, del 26 de maig al 3 de juny, el GESOP va elaborar una Enquesta de política municipal a què ha tingut accés EL PERIÓDICO que situa el PSC i ERC empatats al capdavant i Barcelona en Comú en tercer lloc, una mica més despenjat.

Dit d’una altra manera, el socialista Jaume Collboni, a qui el PSOE va plantejar la possibilitat de rellevar per l’actual ministre de Cultura, Miquel Iceta, ha superat Colau, amb qui comparteix Govern, i està en condicions de disputar-li el triomf al vencedor de les eleccions del 2019, el republicà Ernest Maragall. El PSC i ERC obtindrien 11-12 regidors cada un (ara en tenen 8 i 10 respectivament), mentre que Barcelona en Comú es quedaria amb 7-8 regidors (avui en té 10). Els socialistes es mouen en una forquilla del 22,5% al 23,5% dels vots, i els republicans, del 22% al 23%.

Un empat tècnic que recorda al de les eleccions catalanes del 2021, tot i que per al PSC suposaria créixer fins a cinc punts, mentre que ERC només pujaria una mica menys de dos. Colau se situa entre el 16% i el 17% dels vots, quatre punts per sota de la marca aconseguida a les urnes el 2019, quan el seu partit va empatar a 10 regidors amb un Maragall que, tanmateix, va guanyar en vots per sis dècimes. A un any dels comicis, la fidelitat de vot a Barcelona en Comú no arriba al 50% i 3 de cada 10 votants de Colau estan indecisos.

Tant Collboni com Maragall creixen perquè recullen el desgast d’altres formacions. El PSC, a diferència del que li passa al PSOE a la resta d’Espanya, sí que absorbeix bona part dels exvotants de Ciutadans, el 14%. I ERC atrapa 2 de cada 10 votants de Junts, que encara no saben qui serà el seu alcaldable després de la renúncia d’Elsa Artadi. Amb tot, els puigdemontistes aguantarien el tipus i aconseguirien 4-5 regidors (avui en tenen 5).

Malgrat el revés per a Colau, un escenari tan fragmentat tornaria a deixar la governabilitat de Barcelona en mans de l’actual alcaldessa, tret que el PSC i ERC trenquessin els seus vetos i s’avinguessin a governar junts. Aquesta seria, de fet, l’única suma a dos que superaria els 21 regidors de la majoria absoluta. Les altres opcions passarien perquè els comuns facilitessin l’alcaldia a Collboni o Maragall, però això requeriria un tercer soci.

Notícies relacionades

La crossa de Ciutadans que el 2019 va fer alcaldessa Colau, estaria aquest cop en l’aire. El GESOP els deixa a punt de la desaparició al no tenir assegurat el 5% dels vots. El mateix li passa a la CUP, que tampoc tindria la garantia de poder apuntalar un govern d’ERC amb els comuns o Junts.

Maragall és l’únic líder que aprova (5,6), seguit dels també independentistes Neus Munté (4,9) i Eulàlia Reguant (4,8), en un sondeig en què l’extrema dreta de Vox aconseguiria una representació mínima (2 regidors) perquè el PP, a falta de confirmar el seu alcaldable, pujaria de 2 a 3 regidors.

Fitxa tècnica