Atacs cibernètics

La policia intensifica el ‘ciberpatrullatge’ per la cimera de l’OTAN per detectar amenaces

  • Equips de Tedax monitoritzaran els espais de la cimera a la recerca de substàncies nuclears, biològiques o químiques

  • La policia farà un seguiment especial de l’activitat en xarxes socials i internet en prevenció de possibles atacs cibernètics

La policia intensifica el ‘ciberpatrullatge’ per la cimera de l’OTAN per detectar amenaces
3
Es llegeix en minuts
Europa Press

La policia ha intensificat el ‘ciberpatrullatge’ per la cimera de l’OTAN que se celebrarà el 29 i 30 de juny a Madrid amb l’objectiu de detectar riscos contra la seguretat que poguessin derivar en situacions d’alteració de l’ordre públic.

Entre aquesta tasca preventiva, destaca la que portaran a terme els equips Tedax, que monitoritzen els pavellons d’Ifema i els itineraris de comitives per prevenir possibles amenaces que incloguin la presència de substàncies nuclears, biològiques o químiques.

Segons la policia, davant un esdeveniment com el que se celebrarà la setmana vinent a Madrid, que acollirà més de 40 delegacions internacionals en un context de màxima tensió per la guerra d’Ucraïna, un dels principals objectius de qualsevol atac cibernètic és lesionar la logística.

El Ministeri de l’Interior manté que en el dia d’avui no hi ha detectada cap amenaça que pugui posar en risc de manera greu la seguretat, tampoc per la presència de radicals violents.

En concret, treballen per «detectar qualsevol tipus d’intrusió, robatori d’informació o atac.» «Si fallem en aquest aspecte, probablement tinguem un problema amb la nostra imatge i la seguretat nacional», ha reconegut Javier Molinera, comissari que forma part de la vigilància en ciberseguretat de la Comissaria General d’Informació, una de les unitats clau dins del macrodispositiu de 10.000 agents que blindaran Madrid la setmana vinent.

Sistemes de comunicació

«Et poden atacar des d’un edifici del costat o des d’un altre continent, l’objectiu és qualsevol sistema de comunicació que estigui directament o indirectament relacionat amb la cimera», ha indicat Molinera, que ha afegit: «El nostre treball preventiu consisteix a traslladar la seguretat a aquesta àrea d’exposició i a la resta d’Espanya».

El ciberpatrullatge i el monitoratge de xarxes socials busquen avançar-se a qualsevol actor que planegi atacar la cimera, per això, dins del nivell 5 sobre 5 d’alerta antiterrorista, s’estableixen valoracions en temps real atenent també la difusió de propaganda, narratives o desinformacions que puguin pertorbar l’ordre públic.

Molinera ha assenyalat que Espanya ja és un dels països que més atacs cibernètics rep, i això ajuda a tenir greixats els mecanismes per oferir una «resposta mitigadora important». «L’activitat en xarxes socials i els atacs informàtics sempre es multipliquen davant l’arribada de qualsevol esdeveniment d’aquesta mena», ha puntualitzat.

Ordre públic

El comissari ha resumit els objectius: seguretat màxima i no alteració de l’ordre públic, a més d’intentar minimitzar l’impacte sobre la vida del ciutadà, al marge dels problemes de mobilitat. «En principi, l’activitat no s’ha de veure afectada», ha afegit amb referència a l’accés a internet i els sistemes de comunicació.

Els Tedax també estan activats davant la possibilitat que s’utilitzin artefactes explosius o agents químics, i estenen la prevenció tant a l’‘espai OTAN’ d’Ifema com als hotels i els itineraris de les delegacions, segons ha apuntat Francisco Javier Hernández Ortega, inspector en cap dels Tedax.

«S'estan fent monitoratges mediambientals on es desenvoluparà la cimera per tenir un patró d’aquesta àrea i oferir una resposta en cas que notem alguna alteració important, sobretot en relació amb NRBQ –components de caràcter nuclear, radiològic, biològic i químic– als pavellons de la cimera», ha indicat.

Campanyes de desinformació

Notícies relacionades

Luis López Blanco, inspector especialitzat en l’àrea d’intel·ligència operativa dels Serveis d’Informació, ha destacat l’«amplíssim dispositiu» que han posat en marxa juntament amb el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), el Centre d’Intel·ligència de les Forces Armades (CIFAS), Europol i Interpol per neutralitzar qualsevol amenaça, incloses campanyes de desinformació.

De cara a manifestacions anti-OTAN com la que se celebrarà aquest diumenge, l’inspector remarca que la Policia no actua segons les ideologies dels assistents, sinó contra la «presència de radicals». «Això no significa que obligatòriament hi haurà disturbis o accions violentes», reconeix, i evita entrar en detalls per raons operatives.

Temes:

OTAN Ciberatacs