Nova polèmica

La substitució de les llicències per edat tensa la Mesa del Parlament

  • La presidenta ordena frenar la ratificació de les excedències incentivades i de les reduccions de jornada que van ser acordades per l’òrgan parlamentari dimarts passat

La substitució de les llicències per edat tensa la Mesa del Parlament

Jordi Borràs / Acn

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Enèsima reculada de la Mesa del Parlament sobre les llicències per edat, la mena de prejubilació a què podien acollir-se els funcionaris de més de 60 anys amb 15 anys treballats a la Cambra catalana. Si bé l’òrgan parlamentari va acordar dimarts, en la seva reunió setmanal, incloure als estatuts de règim i govern interior (ERGI) la possibilitat que els empleats s’acullin a excedències incentivades i reduccions de jornada, aquest dijous la Mesa ha sol·licitat que es retiri de l’ordre del dia de la Comissió d’Afers Interns (CAI) la ratificació de l’acord que va ser pactat amb el consell de personal.

Fonts parlamentàries apunten que la presidenta de la Cambra catalana, Laura Borràs, va convocar dimecres la resta de membres, de forma informal, i va ordenar que no es portés a votació el pacte que van tancar els representants de la Mesa, Ferran Pedret (PSC) i Aurora Madaula (Junts), amb la plantilla al·legant que, quan es va aprovar a la Mesa, «va entendre que es referia només als que ja cobren les llicències» i no a un nou règim general a disposició de tots els funcionaris al qual poder apuntar-se davant la derogació de les llicències per edat. La mesura que havia de quedar avui aprovada va ser validada amb el vot a favor de PSC, ERC i Junts, l’abstenció de Cs i la CUP i el vot en contra dels comuns, ja que PPC i Vox no van anar a la reunió.

Les versions

La polèmica està servida perquè fonts de la Mesa asseguren que en la reunió va quedar clar el nou funcionament i que la desvinculació de Borràs té a veure amb la pressió i el soroll extern. Tanmateix, fonts del seu entorn afirmen que «hi va haver molta confusió» i que Madaula –la representant de Junts i mà dreta de la presidenta– estava de viatge quan es va tancar el pacte, «així que no tenia tampoc tota la informació de com havia anat la negociació». «La presidenta va optar per eliminar les llicències, així que el que no pot passar ara és que es canviï un sistema per un altre. No tindria sentit», indiquen. Altres fonts rebutgen aquesta versió i apel·len que Borràs era completament coneixedora del que s’estava portant a terme.

Notícies relacionades

La proposta preveu que els funcionaris de més de 60 anys –als quals faltin cinc anys per jubilar-se i en faci 15 que estan en la institució– puguin cobrar la pensió de jubilació «de conformitat amb l’import màxim que determini» la normativa de la Seguretat Social, sense cap reducció addicional, i que les cotitzacions corresponents a la jornada laboral les assumeixi el Parlament.

El que sí que ha quedat ja ratificat en la CAI és que el futur de les llicències per edat ja concedides seguirà sobre la taula de negociació, perquè encara no hi ha acord malgrat que l’article de l’ERGI que les regula va quedar fa mesos derogat definitivament. La nova data límit, després de diverses pròrrogues, és l’11 de juliol, després que així ho hagin decidit els parlamentaris amb els vots a favor de PSC, ERC, Junts, CUP, comuns, Cs i PP, i el vot en contra de l’extrema dreta.