Debat a la Mesa

El Parlament pacta eliminar les llicències per edat sense tocar la paga als que ja la reben

  • Els funcionaris que ja s’han acollit o han sol·licitat aquest règim especial podran continuar cobrant fins que es jubilin perquè es tracta de drets adquirits

El Parlament pacta eliminar les llicències per edat sense tocar la paga als que ja la reben
1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Nou gir a la Mesa del Parlament. Després d’haver forjat un acord per obrir la negociació col·lectiva amb els funcionaris per mirar de posar fi a la possibilitat de continuar cobrant sense exercir el càrrec en el Parlament en una mena de prejubilació, els grups amb representació a l’òrgan han pactat eliminar l’article de la normativa a proposta de la presidenta, Laura Borràs.

Però la mesura no pot tenir efectes retroactius perquè es tracta de drets adquirits pels treballadors, és a dir, que no afectarà els 21 funcionaris que estan acollits a aquest règim i als altres 12 que l’han sol·licitat el 2021, cosa que ara per ara suposa una despesa d’1,7 milions d’euros anuals, sinó a la resta de la plantilla, que ja no podrà sol·licitar la paga a partir d’aquest 2022.

Tot això, després que el 21 de desembre s’acordés reduir de cinc a tres anys el termini en què poder cobrar aquest règim especial, i que el 18 de gener s’apostés per negociar primer amb els treballadors.

Notícies relacionades

Els criteris per accedir a aquest complement són que el treballador tingui més de 60 anys i faci més de 15 anys que és en la institució i pot cobrar entre 4.000 euros mensuals, en les categories més baixes, i fins als més de 10.000 que perceben dos exsecretaris generals. Aquests continuaran cobrant aquests imports fins que es jubilin, però els treballadors actuals ja no es podran acollir a aquest règim especial. Ara hauran d’acordar com es poden prejubilar els treballadors a partir d’aquest any.

La trobada de la Mesa ha sigut especialment tensa després que l’exlletrat major del Parlament, Antoni Bayona, enviés una missiva molt contundent amb la secretària general, Esther Andreu, acusant-la d’obstaculitzar sistemàticament la publicació de les retribucions dels alts funcionaris i demanant una investigació interna sobre l’actuació. Bayona va dimitir de l’òrgan de transparència pels sotracs que s’estaven posant que sortissin a la llum, per la qual cosa s’està abordant un informe per impulsar una reforma profunda de l’òrgan intern que vetlla per la transparència arran de les dimissions que ha generat aquest cas, i quin és el vincle de la Cambra amb la comissió de Garantia del Dret a l’Accés a la Informació Pública (GAIP).