La jugada política de la candidatura

Jocs Olímpics 2030: ERC busca posar Miquel Iceta en un compromís

Els republicans volen que el possible candidat a l’alcaldia de Barcelona es ‘mulli’ amb una candidatura només catalana

Jocs Olímpics 2030: ERC busca posar Miquel Iceta en un compromís

EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

D’entre tots els assumptes que teixeixen la relació entre Estat i Generalitat, en els últims mesos, un, els Jocs Olímpics del 2030, ha destacat per unir esforços, voluntats i complicitats. Una ‘rara avis’, sobretot ara que el tracte entre les dues administracions està més que congelat. L’interès d’ERC en la candidatura olímpica ha propiciat que fins i tot en els pitjors moments d’aquesta relació, quan va créixer el ‘Catalangate’, la Generalitat mantingués sintonia amb, per exemple, el Comitè Olímpic Espanyol.

Tant és així que, contra tot pronòstic i prejudici, no ha sigut la part catalana, sinó l’aragonesa, la que ha atipat el mateix COE. Però el comitè olímpic, a instàncies del Govern, no s’ha atrevit a fer l’últim pas, que és permetre una candidatura 100% catalana, davant la intransigència de Javier Lambán.

S’ha de recordar que la candidatura aragonesa-catalana forma part de l’Agenda del Retrobament entre Estat i Generalitat promoguda per la Moncloa. I per aquells equilibris de Pedro Sánchez amb un opositor intern dins del PSOE, com és Javier Lambán, el president del Govern, el dia després de celebrar la que és fins ara l’última taula de diàleg i negociació al Palau de la Generalitat, va prometre, a l’Aragó, uns «jocs paritaris» entre les dues comunitats.

Amb aquests antecedents, era difícil que el COE promogués o recolzés una candidatura catalana. Fins al punt que prefereix mirar ja cap a l’edició del 2034, pensant que amb el temps, i lluny d’una precampanya electoral, com l’actual, Aragó s’avindrà a raons.

La Generalitat s’ha mogut amb cautela. No ha amenaçat mai de presentar al COE una candidatura exclusiva pròpia. I ara ho fa quan és evident que s’ha entrat en un cul-de-sac. «Sánchez no s’atreveix, a un any de les municipals i autonòmiques, a posar a ratlla un baró, i tan crític, com Javier Lambán. Amb la qual cosa, el pla de la Moncloa és deixar que s’esllangueixi l’assumpte fins que vencin els terminis», assenyala una veu republicana.

Retratar-se i mullar-se

Notícies relacionades

Davant això, el Govern ha optat per forçar que Pedro Sánchez ‘es retrati’. ¿Té opcions una candidatura catalana? «La veiem molt possible, sí. Tant com una catalanoaragonesa. I si el Govern i el COE donaven suport a la conjunta, ara han de secundar la nostra», assenyala una veu que assevera que «l’Executiu i el Ministeri de Cultura i Esport s’han acovardit».

I hi ha una segona derivada. El ministre del ram és el català Miquel Iceta que, a més, sona com a possible candidat del PSC a l’alcaldia de Barcelona. Juntament amb Ada Colau seria el gran rival del republicà Ernest Maragall. Esquerra no només cerca que Sánchez es retrati o es mulli entre beneficiar el bé comú o mantenir la pau amb Lambán. Pretenen posar en un compromís el mateix Iceta. ¿Pot un candidat a l’alcaldia de Barcelona posar pals a les rodes d’una candidatura olímpica de la capital catalana?