Reunió de la Mesa, aquest dimarts

Els lletrats rebutgen la proposta del PNB per limitar la inviolabilitat del Rei

  • Els serveis jurídics del Congrés al·leguen que aquesta iniciativa envaeix la reserva constitucional i aplanen el camí perquè la tombin el PSOE, el PP i Vox

  • Els nacionalistes bascos plantegen acotar la immunitat total del cap d’Estat als seus actes ratificats pel Govern, no a la seva activitat privada

Els lletrats rebutgen la proposta del PNB per limitar la inviolabilitat del Rei

EUROPA PRESS / EDUARDO PARRA

1
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El Parlament no arribarà a tramitar ni estudiar la proposta de limitació de la inviolabilitat del Rei. La iniciativa que va presentar el PNB la setmana passada al Congrés serà frenada aquest dimarts per la Mesa de la Cambra baixa, perquè els lletrats entenen que «envaeix» la Constitució i que no és possible regular aquesta qüestió a través d’una llei orgànica. És a dir, els serveis jurídics interpreten que restringir la immunitat total de què disfruta el cap d’Estat només es pot fer a través d’una reforma de la Carta Magna. I el seu criteri és el que respectarà el PSOE, que podrà tombar el text dels nacionalistes bascos amb l’ajuda del PP i Vox en la reunió de l’òrgan de govern del Congrés d’aquest dimarts, 14 de juny.

Notícies relacionades

El portaveu del PNB, Aitor Esteban, va presentar la setmana passada la proposició de llei de reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ), perquè la inviolabilitat del Monarca no arribi als seus actes privats. És a dir, que el Tribunal Suprem seria el que coneixeria les accions «civils i penals dirigides contra el Rei o Reina durant l’exercici del seu càrrec en els actes no sotmesos a ratificació [del Govern] i que no tinguin relació amb les funcions institucionals de la Direcció de l’Estat». Es tractaria d’una modificació, per tant, molt acotada, la de l’article 55 bis de la LOPJ.

Esteban explicava que la iniciativa responia als «escàndols» recents del rei emèrit, pels cobraments que havia rebut. La fiscalia va arxivar les diligències contra ell i no les va judicialitzar. Però l’ocorregut també interpel·la la Direcció de l’Estat, i el debat no s’ha apaivagat en els últims anys. De fet, fins i tot el president del Govern, Pedro Sánchez, va considerar «producte d’una altra època» la inviolabilitat del Rei, però també va afegir que és impossible canviar-la sense el PP.