Sisme a la Monarquia

El Govern espanyol tem que Joan Carles I continuï «incontrolat» malgrat la reunió amb el Rei

  • A l’Executiu donen per fet que Felip VI haurà intentat acordar amb el seu pare passar més desapercebut en la seva següent visita, però creuen que no ho acatarà

  • La portaveu insisteix a demanar explicacions a l’emèrit per conductes gens «exemplars» i en les quals no es reconeixen «la immensa majoria dels espanyols»

El Govern espanyol tem que Joan Carles I continuï «incontrolat» malgrat la reunió amb el Rei

REUTERS / PEDRO NUNES

4
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Marisol Hernández

El Govern afronta amb certa intranquil·litat i bastanta resignació un nou i pròxim viatge a Espanya de Joan Carles I que, temen, es desenvoluparà amb el mateix grau d’exposició i sense una sola declaració per demanar disculpes, malgrat la reunió que dilluns va mantenir amb Felip VI a la Zarzuela. Aquesta trobada entre l’anterior monarca i el seu fill no ha asserenat gens l’Executiu, que creu que els tres dies que el rei emèrit ha passat a Sanxenxo (Pontevedra), després de gairebé dos anys de retir de luxe a Abu Dhabi, han resultat un «xou».

Tampoc ha convençut el comunicat emès per la Casa del Rei [aquí en PDF], en què s’insinua que tots dos van parlar dels efectes en la societat espanyola del descobriment de la fortuna opaca de Joan Carles I, que van provocar la seva marxa als Emirats Àrabs Units per intentar minimitzar els danys a la institució monàrquica. 

La Moncloa no veu en aquest text cap senyal que hagi sigut advertit o que a partir d’ara hagi de tenir un comportament més discret, malgrat que es remarcava precisament això: la seva promesa de «privacitat», plasmada a la carta enviada al seu fill el 5 de març, que va desbloquejar la possibilitat de retornar puntualment a Espanya. En les últimes hores, el Govern ha criticat públicament el desenvolupament d’aquest primer viatge, per pressionar la Zarzuela i aconseguir que Joan Carles es mostri «més empàtic» en la imatge que projecta a la societat espanyola, viatjant en un avió privat (del qual es desconeix el pagador) i centrant la seva visita en unes regates. 

La sensació a l’Executiu, segons diferents fonts consultades, és que el rei emèrit continua «incontrolable» i que no fa cas a ningú. Donen per fet que Felip VI haurà intentat acordar amb ell que en la seva pròxima visita —previsiblement a primers de juny i de nou a Sanxenxo, per defensar el seu títol de campió del món de la classe 6m—, intenti passar més desapercebut, però que Joan Carles I no ho acatarà. «L’hi haurà dit», reconeix un ministre, però, afegeix immediatament, «que ell en faci cas ja és una altra cosa...». «En el següent viatge que faci, veurem si desafia o no el seu fill. Les coses internes de la Casa els toca a ells manegar-les com creguin que toqui, però el Rei sembla que és conscient dels riscos», afegeixen a la Moncloa, en la mateixa línia. 

«Cap favor a la Corona»

I és que el rei emèrit, insisteixen fonts governamentals, «ha fet tota la vida el que ha volgut». «Tant de bo» reaccioni, però «la meva opinió», continua un membre del Govern, «és que farà el mateix». Ell, destaca, «té la impressió que ho ha fet tot bé» i la prova és com va respondre quan se li va preguntar si pensava oferir algun aclariment i ell va afirmar: «¿Explicacions de què?». Per l’Executiu, no fan, a més, «cap favor a la Corona» els crits de joia d’«incondicionals» que va rebre Joan Carles I a Sanxenxo, perquè «no es pot donar carta de naturalesa a conductes que no ho mereixen». I en el Govern se sent que s’han comportat de manera «exquisida» en defensa de la institució i del seu titular, Felip VI, cosa que segons el seu parer no està fent el PP, l’altre gran suport de la Monarquia. 

Notícies relacionades

En les seves declaracions públiques, el Govern va demostrar aquest dimarts que no rebaixa ni un bri les seves exigències a l’emèrit. «Ha quedat constatat que va tenir conductes poc exemplars. I creiem que una persona que ha ocupat la Direcció de l’Estat i a qui el poble espanyol ha valorat sempre en el seu acompliment durant aquell moment, mereixeria l’explicació d’aquestes conductes que no van resultar exemplars i en les quals no ens reconeixem la immensa majoria dels espanyols», va assenyalar la portaveu del Gabinet, Isabel Rodríguez, després de la reunió ordinària del Consell de Ministres. Ella va insistir en la idea que Joan Carles I va perdre «una bona oportunitat per rectificar en aquesta no dació de comptes» en la seva primera tornada a Espanya. 

Rodríguez va preferir no pronunciar-se sobre el comunicat de la Zarzuela, amb l’argument que la mateixa Corona va etiquetar la cita de pare i fill com a «privada», així que correspon a la mateixa institució «valorar si concedeix més o menys informació» d’aquesta trobada. «La prioritat del Govern està en altres assumptes», va afegir, intentant girar full d’un assumpte que resulta incòmode a la Moncloa («també» a la Zarzuela, recorda un ministre) i que li suscita contínues tibantors amb el seu soci d’Unides Podem. La portaveu va tornar a reivindicar els esforços en favor de l’«exemplaritat i la transparència» que està demostrant Felip VI, de nou en contrast amb l’actitud del seu pare.