Primer cara a cara al Senat

Feijóo, a Sánchez: «Deixi de fer cas a les minories independentistes»

  • El líder del PP insisteix a no comptar només amb els vots del seu partit «quan no li arriben els d’ERC i Bildu»

  • El president demana al dirigent conservador «menys paraules i més fets» i una oposició d’Estat

Feijóo, a Sánchez: «Deixi de fer cas a les minories independentistes»

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Paloma Esteban

Encaixada i salutació cordial. El president del Govern central es va acostar a l’escó d’Alberto Núñez Feijóo per donar-li la benvinguda al Senat, on a partir d’ara tots dos es mesuraran. L’expectació generada pel primer cara a cara no podia ser més gran i, tot i que tots dos van coincidir en la necessitat de veure una «oposició d’Estat» (Feijóo va assegurar que la practicarà i el cap de l’Executiu li va demanar «més fets i menys paraules»), els dos dirigents van acabar llançant retrets al seu rival.

Com estava previst, el líder del PP va debutar amb un missatge molt centrat en l’economia. Va treure pit pel seu pla econòmic «sense sigles» que va enviar fa setmanes a la Moncloa i que, segons va expressar, han valorat bé «figures importants del PSOE». «En vista que els seus ministres es parlen per carta, vaig haver d’enviar-li un burofax», li va etzibar el dirigent gallec.

Va criticar al president haver portat a terme «24 pujades d’impostos» i permetre que les llars espanyoles s’empobreixin «cada dia més» malgrat que la Hisenda pública «ja ha recaptat 13.000 milions d’euros més en els primers quatre mesos d’aquest any». Va insistir en una de les seves propostes estrella: «¿No hauríem de tornar aquests diners a les famílies, a les rendes mitjanes i baixes, amb una baixada d’impostos?».

I entre crítiques d’endeutament i pujades d’impostos, el líder del PP va demanar a Sánchez «fer més cas a les majories que a les minories independentistes». I es va llançar a la crítica més política i repetida de la seva intervenció: «No hauria d’utilitzar només els vots del PP quan no li arriben els vots de Bildu o ERC. Això és resistir, però no és governar. Podria estar a l’altura de la majoria dels espanyols i no de les minories independentistes», va acabar.

«Oblidi’s de l’‘efecte Feijóo’»

El polític gallec va llançar també l’eslògan que va estrenar la setmana passada després que un fotògraf captés la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, amb una carpeta en què es veia un informe en el qual s’analitzava l’anomenat ‘efecte Feijóo’ que disfruta el PP després de la seva elecció com a president: «Oblidin-se de l’‘efecte Feijóo’ i preocupi’s de l’‘efecte inflació’».  

Sánchez també va retreure al líder de l’oposició «donar lliçons de constitucionalisme», assegurant que el Govern «compleix la Constitució» i desafiant Feijóo a complir-la també: «Renovi els òrgans constitucionals pendents», va dir, mirant de reüll al CGPJ i al Tribunal Constitucional, que el 12 de juny hauria d’elegir quatre nous magistrats.

Una cosa que no li va agradar al líder popular, que va respondre immediatament: «No es preocupi, que la meva serà una oposició d’Estat, el que vostè no té són socis d’Estat. I aquest és el problema», li va dir en diverses ocasions carregant contra els ministres d’Unides Podem. «Cada vegada s’assembla més a un conductor en sentit contrari amb dos copilots que no creuen en Espanya i que pensa que va en la direcció correcta», va llançar Feijóo.

Per al líder del PP era molt important donar la batalla «de les formes» en el seu primer duel. Primer, per marcar la diferència amb l’anterior etapa i, segon, per deixar clara la seva pròpia empremta. Per això, ja va arrencar el seu torn de paraula assegurant que «no es reconeix» en la política de «la crispació, les desqualificacions, els insults i la falta de propostes i reflexions». «No he vingut aquí a insultar-lo, sinó a fer oposició, però la veritat és que estic molt ajudat per alguns dels seus ministres», va assegurar.

«Vinc a sumar i a construir. I a demostrar que Espanya mereix un Govern millor. Jo no li diré que està destorbant, i a insults em guanya sempre. He vingut a oferir una alternativa», va dir Feijóo.

Notícies relacionades

Sánchez també va aprofitar per recordar-li que «ja li va oferir un pacte constitucional» per treure la paraula ‘disminuït’ de la Constitució, i li va recordar el seu govern amb Vox a Castella i Lleó, amb una referència expressa a la manera en què es va dirigir el vicepresident a una diputada socialista. «Allò no va ser sorprenent, sinó aberrant», va dir el president. «Parli alt i clar quan parlem de les persones amb discapacitat».

Fonts de la Moncloa consideren que els aniran «molt bé» aquests cara a cara al Senat que hi haurà a partir d’ara entre el president i el líder de l’oposició per «remarcar el valor» de la gestió del Govern. És la tercera vegada que Sánchez ha acudit aquest any a la Cambra baixa per participar en la sessió de control a l’Executiu.