Intervenció a Rotterdam

Feijóo burxa a la ferida del Govern amb l’OTAN davant els seus socis europeus

El líder del PP va aprofitar la seva primera intervenció internacional per parlar de les friccions del PSOE i UP sobre l’Aliança Atlàntica i la «consegüent desconfiança dels nostres socis» a Europa | Va citicar l’«opacitat i baixa execució dels fons europeus», l’«alt endeutament a Espanya» i va posar èmfasi en una inflació «que supera la mitjana europea»

3
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

Alberto Núñez Feijóo es va estrenar davant el plenari del congrés del PP europeu aquest dimecres amb fortes crítiques al Govern per la divisió que mantenen els socis en la permanència de l’OTAN i la mateixa cimera que acollirà Madrid a finals del mes de juny de l’Aliança Atlàntica. En aquestes setmanes el to entre el PSOE i Unides Podem ha continuat pujant per l’adjudicació del contracte que organitzarà el conclave i després que Yolanda Díaz no confirmés si hi assistirà o no. No va ser dilluns a l’acte del Teatro Real que commemorava els 40 anys de l’entrada d’Espanya a l’Aliança per qüestions «mèdiques».

En tot cas, segons recull aquest dimecres ‘El Periódico de España’, el líder del PP és conscient de la imatge que l’Executiu projecta a l’exterior per culpa d’aquest assumpte. Ho va comentar amb diversos líders de primer nivell en les reunions bilaterals que va mantenir ahir a Rotterdam i avui ho ha expressat amb total contundència en la seva primera intervenció exterior. «Comparteixo el neguit per la posició davant l’OTAN d’una part de l’Executiu espanyol i la consegüent desconfiança dels nostres socis internacionals».

Just a continuació va tornar a demanar «confiança» a tots els països europeus, posant l’accent que Espanya «és un país de 48 milions d’espanyols, d’europeus, que mereixen la confiança i el recolzament de les institucions comunitàries» i que no representen «la posició euroescèptica ni la de la part del Govern que dubta de l’Aliança Atlàntica». Precisament, el líder del PP té intenció de fer arribar a l’Executiu en els pròxims dies una proposta concreta sobre l’OTAN i la posició que Espanya ha de defensar en la mateixa cimera. Amb això pretén evidenciar encara més els desacords entre el PSOE i Unides Podem.

«Comprenc els recels exteriors»

Feijóo va assegurar davant els membres de la família conservadora que en les trobades bilaterals del dia anterior molts líders «han preguntat per qüestions econòmiques, socials, institucionals i territorials». Va assegurar comprendre «els recels» que alguns dirigents li van mostrar per «l’opacitat i la baixa execució dels fons europeus», els símptomes «de debilitat interna i externa del nostre país», «l’elevadíssim endeutament de l’economia espanyola» i «la inquietud que genera una inflació per sobre de la mitjana de la UE». 

El president del PP va esbossar una a una les debilitats econòmiques i estructurals d’Espanya fent partícips tots els socis europeus conservadors de les seves crítiques i retrets cap al Govern de Pedro Sánchez. I va assegurar que estarà pendent de donar compliment de les reformes anunciades a Brussel·les (i a les que estan condicionades el desemborsament dels fons), especialment la de les pensions. L’Executiu va aprovar una reforma que vincula la seva pujada a l’IPC, en un moment en què l’alça dels preus registra un màxim històric.

Notícies relacionades

En clau ja electoral, Feijóo va assegurar que el seu partit simbolitza «l’estabilitat de l’Estat constitucional que el Govern actual no pot garantir» i «l’esperança» de molts ciutadans «que no volen un país sense rumb». Va prometre una formació «preparada per governar» i va garantir que els seus ideals i valors són «els mateixos que els dels populars europeus» sense abordar la política de pactes ni esmentar la primera aliança governamental en una comunitat autònoma, Castella i Lleó, amb Vox.

«Volem idees, no dogmes. Volem unir i no desunir. Entenem l’acció política com un exercici permanent de responsabilitat, no com una frivolitat. Tenim les portes obertes, sense exclusions, on caben tots els ciutadans que davant la situació que viu Espanya i que han dit prou. No només rebutgem el que està passant, sinó que proposem un nou camí», va assegurar Feijóo en el plenari de Rotterdam.