Després de la petició de la justícia

El Govern central habilita el CNI a compartir amb el jutge informació secreta sobre l’espionatge a Sánchez

  • El magistrat de l’Audiència Nacional va enviar un suplicatori a l’Executiu perquè valorés si hi ha nous papers sobre els quals aixecar el secret

  • A la Moncloa precisen que no hi ha més papers per enviar al jutge, però en tot cas «no té res a veure» amb la vigilància als independentistes

El Govern central habilita el CNI a compartir amb el jutge informació secreta sobre l’espionatge a Sánchez
3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Consell de Ministres ha debatut aquest dimarts la petició de la justícia de desclassificar documents relacionats amb l’espionatge amb Pegasus a Pedro Sánchez i als ministres Margarita Robles i Fernando Grande-Marlaska i l’intent d’agressió a Luis Planas, segons van confirmar a EL PERIÓDICO fonts governamentals. Ho fa a petició del jutge de l’Audiència Nacional José Luis Calama, encarregat de les diligències relatives als atacs soferts als terminals dels quatre membres del Govern a través de dos suplicatoris remesos els dies 10 i 12 de maig. Però no hi ha nous documents en poder del Govern, que sempre ha defensat que aquest seguiment va ser extern (és a dir, aliè a l’aparell de l’Estat) i il·lícit, així que el que va resoldre és habilitar els funcionaris del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), i la seva actual directora i l’anterior, a «compartir la informació que coneguin amb la Justícia, i que d’aquesta manera pugui seguir la instrucció el jutge».

El magistrat José Luis Calama va obrir el 3 de maig diligències per delicte de descobriment i revelació de secrets, després de la denúncia presentada per l’Advocacia de l’Estat per les intromissions il·legals sofertes als telèfons del president del Govern, Pedro Sánchez, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, amb Pegasus. Segons els Serveis Jurídics de l’Estat, el d’ell va ser atacat el 19 i el 31 de maig del 2021, dies de gran tensió amb el Marroc, i el d’ella ho va ser el juny d’aquell mateix any.

Posteriorment, els Serveis Jurídics de l’Estat, que actuen en representació dels membres del Govern afectats, van ampliar la seva denúncia amb l’atac patit pel ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i l’intent registrat al mòbil del d’Agricultura, Luis Planas.

Atès el caràcter secret de certs documents i l’assumpte de què tracta, el titular del Jutjat Central d’Instrucció número 4 de l’Audiència Nacional s’ha vist obligat a sol·licitar al Consell de Ministres la seva desclassificació, en cas que n’hi hagi, per poder tenir-hi accés, així com per procedir a prendre certes declaracions per avançar en les seves indagacions sobre l’origen de l’atac patit pels membres de l’Executiu. A proposta de la Fiscalia de l’Audiència Nacional, el magistrat ha decretat també el secret de les actuacions.

No hi ha documents

Fonts de la Moncloa van confirmar que el Consell de Ministres va debatre aquest punt, la possible desclassificació de la informació que poguessin tenir relacionada amb l’espionatge a Sánchez i als tres ministres, ja que han de respondre al suplicatori enviat pel jutge. Les mateixes fonts remarquen que aquests documents, «en cas que haguessin existit», «no tenen res a veure» amb l’espionatge a l’independentisme ordenat pel CNI i avalat pel Suprem. És a dir, que no es tracta d’un gest per calmar la inquietud del Govern català i en concret d’ERC, soci clau de legislatura, sinó simplement de respondre a una petició de la Justícia.

Notícies relacionades

En qualsevol cas, «no hi ha més documents» per desclassificar perquè «òbviament» el CNI no va ordenar espiar el president i els responsables de Defensa, Interior i Agricultura, reiteren. És a dir, que si el jutge envia un suplicatori demanant al Govern que valori si pot aixecar el secret de certs arxius, el Govern ha de respondre-li per acord del Consell de Ministres, i advertir de si existeixen aquests nous papers o no. En aquest cas, a més, s’ha habilitat als funcionaris del CNI i a la seva actual directora, Esperanza Casteleiro, i a la ja destituïda, Paz Esteban, perquè comparteixin la informació que tenen amb la Justícia i Calama pugui continuar així la instrucció.

La informació que puguin oferir al jutge és facilitada o traslladada a les parts personades, tot i que de moment només ho estan la fiscalia i l’Advocacia de l’Estat. En qualsevol cas, a l’estar declarat el secret de les actuacions, només serà coneguda pel ministeri públic