Llançament de ‘Sumar’

Yolanda Díaz aixeca expectació a l’esquerra i es perfilen les primeres aliances

La vicepresidenta segona rep el recolzament de Garzón i Colau, mentre que a Podem es mostren més freds

Més País, Compromís i Endavant Andalusia mostren el seu interès pel projecte que construeixi la ministra de Treball

Yolanda Díaz aixeca expectació a l’esquerra i es perfilen les primeres aliances

Juan Carlos Hidalgo / EFE

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Yolanda Díaz té data i nom per al seu procés d’escolta. Serà després de les eleccions andaluses del 19-J i es dirà ‘Sumar’. Poc més se’n sap. Ni tan sols se sap la ciutat en la qual començarà el seu viatge per tot Espanya. Però amb el que se sap és més que suficient perquè ja s’hagi generat expectació entorn de la vicepresidenta segona. La gran majoria de les formacions de l’esquerra espanyola han rebut la notícia amb interès i expectació i es comencen a dibuixar futures aliances.

Els plans de futur de la vicepresidenta segona són bastant difusos. Díaz no ha arribat a acceptar en cap moment l’encàrrec de presentar-se a les futures eleccions generals. I no farà aquest pas, insisteix ella una vegada i una altra, fins que acabi el seu procés d’escolta, hagi recorregut tot Espanya per entrevistar-se amb la ciutadania i estiguin instal·lats els fonaments d’una plataforma sobre la qual pugui construir el seu projecte. Davant aquest secretisme –només el seu entorn més pròxim està al corrent de les seves intencions-– qualsevol nova dosi d’informació fa tremolar l’esquerra.

I no n’hi ha per menys. La vicepresidenta té a punt l’eina sobre la qual posar en marxa el seu procés d’escolta. Com va avançar EL PERIÓDICO DE ESPAÑA, del grup Prensa Ibérica al qual pertany aquest diari, persones de l’entorn de Díaz han registrat al Ministeri de l’Interior l’associació ‘Sumar’ que, oficialment, quedarà inscrita en les pròximes setmanes. La posada al punt d’aquest vehicle ha desencadenat els primers moviments en el tauler polític.

Dins d’Unides Podem

La notícia va ser rebuda amb certa fredor a Podem. La ministra d’Igualtat, Irene Montero, va admetre que no coneixia la constitució de l’associació ‘Sumar’ i va voler deixar clar que és Díaz qui n’ha d’aportar tots els detalls. Tot i així, la dirigent morada va assegurar que Podem «sumarà sempre» i que col·laborarà «amb tota la fortalesa de la seva organització». Aquest divendres, la vicepresidenta treia importància a les desavinences amb els morats: «Quan comencem, ja veurem com anirem eixamplant aquest procés».

Molt més receptiu es va mostrar el coordinador federal d’IU, Alberto Garzón, amb qui Díaz manté una estreta relació. El també ministre de Consum va exterioritzar el seu entusiasme divendres davant el projecte que impulsarà la vicepresidenta i va afirmar que és «hora de sumar». En aquest sentit, va recalcar que li «agrada molt» el nom escollit per al procés d’escolta i va fer una crida a «recolzar i protegir» Díaz davant els atacs que li arribaran des de la dreta.

Igualment, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va remarcar que Díaz és «el lideratge que es necessita a l’esquerra». La regidora catalana és un dels noms principals que la ministra de Treball vol incloure en la seva futura plataforma. «Sumem també amb Ada Colau», va dir just després que se sabés que la líder de Catalunya en Comú es presentarà a les eleccions locals de 2023.

Estenent vincles

Fora de la coalició d’Unides Podem, ja fa temps que Díaz basteix ponts. Un dels més sòlids és el que ha construït amb el líder de Més País, Íñigo Errejón. Només l’última setmana, la vicepresidenta s’ha deixat veure amb ell a les festes de San Isidro a Madrid i en la presentació del llibre de la líder de Més Madrid, Mónica García. Errejón va voler posar en relleu aquests dies la «magnífica relació» que manté amb la líder dels morats en el Govern, tot i que va evitar entrar en futures aliances. No obstant, des de l’entorn de tots dos es recalca la seva bona entesa.

Notícies relacionades

El verb ‘Sumar’ ha arribat també fins al País Valencià, on Compromís –actual soci de Més País– és la força predominant a l’esquerra del PSOE. En els últims mesos, Díaz ha mostrat una fluida relació amb la vicepresidenta, Mónica Oltra. No obstant, en la coalició valenciana –els principals partits són Més-Compromís i Iniciativa del Poble Valenciàhan sorgit tensions en els últimes dies. Més-Compromís es mostra caut i demanen esperar a parlar amb Díaz «del què i del com», mentre que Iniciativa ja parla d’un «projecte molt il·lusionant».

A Andalusia, a menys d’un mes que s’instal·lin les urnes, la notícia tampoc ha deixat indiferents cap de les formacions de l’esquerra. A part de les declaracions de la candidata de Per Andalusia (IU, Podem, Més País...), Inma Nieto –«Díaz la farà molt grossa i serà la pròxima presidenta del Govern»–, la cap de llista d’Endavant Andalusia i exdirigent de Podem, Teresa Rodríguez, també va admetre el seu «interès», tot i que va reclamar «un espai propi» andalusista. Recuperar l’aliança amb la líder d’Anticapitalista serà un dels reptes de la vicepresidenta.