Eleccions 19-J

L’esquerra andalusa mira de tancar ferides i busca fórmules per salvar la coalició

Podem, IU i Més País presenten junts la marca ‘Per Andalusia’ després de les tensions dels últims dies

L’esquerra andalusa mira de tancar ferides i busca fórmules per salvar la coalició
3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Unides Podem, l’aliança entre Podem i Izquierda Unida ha estat a escassos centímetres d’estimbar-se pel barranc a Andalusia. Encara, fins i tot, camina per la corda fluixa a l’espera que les dues formacions, al costat de Més País, Equo, Iniciativa i Aliança Verda, acabin de negociar com implementar l’acord polític que van aconseguir divendres passat, però que no es va registrar a temps. Les discrepàncies dels últims quatre dies han marcat la seva relació, tant a Andalusia com a escala nacional, reconeixen les dues formacions, però l’objectiu ara és tancar ferides. Amb aquesta idea, la candidata de Per Andalusia, Inma Nieto (IU), el dirigent de Podem, Juan Antonio Delgado, i la líder de Més País a Andalusia, Esperanza Gómez, oferiran aquest dimecres una imatge d’unitat presentant junts la candidatura.

Serà la primera vegada que els tres dirigents, al costat de Mar González (Equo), Carmen Molina (Aliança Verda) i María José Torre (Iniciativa), es deixin veure junts, al marge d’uns breus moments que van compartir la passada setmana a la fira de Sevilla. La intenció és presentar la marca, Per Andalusia, i la candidatura de manera conjunta. I, de passada, intentar temperar els ànims que s’han vingut caldejant. Més encara quan l’aliança encara no està fora de perill.

El finançament

La dificultat rau, segons defensa fonts d’Izquierda Unida, a complir l’apartat de l’acord referent al repartiment de les subvencions econòmiques que rebi la coalició. Segons el text, Podem n’obtindrà el 60% i IU el 40%. No obstant, l’errada a l’hora de registrar l’aliança va deixar fora els morats, cosa que impedeix que part de les subvencions vagin al seu compte bancari ja que el partit no forma part de la coalició legalment. Aquest punt ha suposat un nou focus de tensions entre els socis.

Podem va acusar dilluns passat IU de no voler complir el firmat, mentre que els d’Alberto Garzón van esgrimir que era necessari «modificar aspectes relatius a les fórmules de finançament» per complir «la normativa del Tribunal de Comptes». No obstant, aquest dimarts, les aigües es van calmar una mica i les direccions dels dos partits van mantenir diverses reunions per buscar una solució que permeti mantenir intacte l’acord o, almenys, compensar els morats. En els dos partits es mostren amb ànim conciliador i confien a trobar una via l’abans possible. El que sembla que no es va posar en dubte va ser la configuració de les llistes electorals. Encara hi ha temps fins que s’hagin de registrar el pròxim dia 16 de maig.

Terminis i temps límits

Notícies relacionades

La qüestió sobre qui és el responsable de no entregar a temps el document que recollia el pacte aconseguit segueix latent i amb intercanvi d’acusacions. Podem assegura que va facilitar els arxius a IU gairebé 20 minuts abans que acabés el termini, però Izquierda Unida afirma que no és així, que els van enviar a dos minuts del temps límit, cosa que va fer impossible registrar-los. Més enllà de les disputes, la intenció expressada públicament per tots els actors és donar compliment al que recull l’acord.

Al document figura que la candidata serà Inma Nieto (IU), cosa que els morats consideren una «renúncia» per la seva banda, després de la petició directa que va arribar de Yolanda Díaz, ja que ells volien situar com a cap de llista Juan Antonio Delgado, elegit a les primàries del partit. A més, els morats col·locaran candidats seus com a ‘números u’ a Cadis, Granada, Còrdova i Huelva, mentre que Màlaga, Jaén i Almeria seran per a IU i Sevilla per a Més País. Aquesta part de l’acord té fàcil resolució ja que a l’hora de registrar les llistes es podria introduir els candidats morats com a independents.