Eleccions a Andalusia

La Junta Electoral rebutja l’última via de Podem per entrar en la coalició d’esquerres a Andalusia

El màxim òrgan electoral andalús rebutja la petició d’esmena presentada per IU diumenge a la nit per incloure Podem | Una vegada exhaurida la via legal, s’hauran de buscar fórmules per donar cabuda a Podem, tant en les llistes com en el repartiment de recursos econòmics

La Junta Electoral rebutja l’última via de Podem per entrar en la coalició d’esquerres a Andalusia
1
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas

La Junta Electoral d’Andalusia ha rebutjat l’última opció perquè Podem pogués integrar-se a la coalició d’esquerres de cara a les eleccions d’Andalusia el 19 de juny, després que els morats en quedessin fora de la coalició per arribar tard al registre. El màxim òrgan electoral andalús s’ha reunit d’urgència aquest dilluns per estudiar la petició d’esmena presentat diumenge a la nit, i ha denegat la inclusió del partit de Ione Belarra.

La Junta Electoral no considera vàlid el principal argument ofert per la coalició, consistent que la fallada era en realitat un «error material». El document inscrit en el registre únicament contenia els noms de quatre partits, –IU, Més País, Equo i Iniciativa del Poble Andalús–, així que la modificació seria substancial si s’incloguessin fora de termini dos partits més. En cas d’haver-se acceptat, a més, hauria establert un important precedent quant a la fixació de terminis dins de l’Administració General de l’Estat.

Notícies relacionades

La coalició d’esquerres Per Andalusia va presentar diumenge nit un escrit d’esmena, després que els equips jurídics d’IU i Podem mantinguessin dissabte i diumenge una reunió per estudiar les vies legals. Un dels arguments que ofereixen és que l’acord al qual van arribar «va ser anunciat públicament abans de la seva presentació en registre», amb referència a la difusió de Podem d’un pacte abans fins i tot que fos registrat.

Ara totes les forces estan abocades a una segona negociació per buscar fórmules que permetin incloure Podem en les seves llistes electorals i en el repartiment de fons; unes converses en què sobrevola la possibilitat certa que el partit morat amenaci de presentar llistes en solitari en alguna de les vuit províncies. L’àmbit de la representació es podria cobrir introduint dirigents de Podem a les llistes, tot i que el partit no estigui formalment en la coalició. El termini per presentar les candidatures per les vuit províncies s’acaba el 16 de maig, i fins aleshores es podrà negociar la inclusió de quadros morats. Podem va difondre un document divendres a la nit en què assenyalava que tindria quatre caps de llista (Cadis, Còrdova, Granada i Huelva), mentre que IU aniria amb tres (Màlaga, Jaén i Almeria), i Més País amb un (Sevilla)