Manifest en clau precongressual

Dirigents de Junts aposten per Turull com a nou líder amb Borràs com a presidenta

  • Rull, Forn, consellers, alcaldes, membres de l’executiva i càrrecs territorials firmen la proposta

  • Borràs demana que no hi hagi pressions i se la deixi negociar amb Turull

GRAF9155  REUS (TARRAGONA)  29 01 2021 - La candidata de JxCat a la presidencia de la Generalitat  Laura Borras (c)  y los exconsellers Josep Rull (i) y Jordi Turull (d)   durante el acto de campana celebrado este viernes en Reus  EFE Susanna Saez

GRAF9155 REUS (TARRAGONA) 29 01 2021 - La candidata de JxCat a la presidencia de la Generalitat Laura Borras (c) y los exconsellers Josep Rull (i) y Jordi Turull (d) durante el acto de campana celebrado este viernes en Reus EFE Susanna Saez / Susanna Saez

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Els ex-presos Rull i Forn, membres del Govern i de la direcció actual de Junts per Catalunya, així com càrrecs territorials i del Parlament han firmat un manifest en el qual demanen formalment que el partit passi a ser liderat per l’exconseller Jordi Turull, mentre que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ocupi la presidència de la formació en el congrés que celebrarà la formació el 4 de juny a Argelés.

«Conscients de la vàlua i el compromís de la presidenta Laura Borràs i del conseller Jordi Turull en el camí per a la consecució de la independència de Catalunya, els emplacem des de la complicitat i l’estima personal a fer un nou pas per assumir les màximes responsabilitats al capdavant de Junts per Catalunya. Ningú amb més força i lideratge que Laura Borràs per assumir la presidència del partit i Turull la secretaria general».

El document, anomenat «

Junts, units i determinats» afirma que aquesta posició «expressa el pensament i el desig de la majoria de persones que s’han sentit representades, en un moment o altre des del 2017, pel lideratge del president Puigdemont».

Nombrosos càrrecs de pes

Es tracta d’un text breu que firmen destacadíssims càrrecs, com els exconsellers Josep Rull i Quim Forn, el cap de files en el Parlament, Albert Batet, les conselleres Lourdes Ciuró i Violant Cervera membres de l’actual direcció del partit com Anna Erra, Damià Calvet, Irene Negre o Jordi Fàbrega, així com alcaldes o càrrecs institucionals com la delegada del Govern a Tarragona i el delegat a Barcelona, i també dirigents territorials i altres diputats en el Parlament com Mònica Sales, número dos a l’organigrama després de Batet.

Borràs: no en nom meu

Aquest manifest pot ser determinant a pocs dies que s’hagin de presentar les candidatures per als càrrecs de president o presidenta, quatre vicepresidents, secretari general i la resta de l’executiva que han de ser votats al conclave. En un missatge intern al grup de Junts en el Parlament, Borràs ha afirmat que desconeix l’existència mateixa del manifest i reclama que no s’utilitzi el seu nom «en relació amb cap posició o proposta» que no hagin acordat ella mateixa i Turull, amb el qual està negociant. Una manera explícita de mostrar el seu rebuig de la proposta formulada per destacadíssims càrrecs del partit i del Govern.

Notícies relacionades

Borràs es manté que la seva prioritat és el projecte i no els càrrecs i afirma que ha pactat amb Turull no fer cap moviment públic mentre durin les seves converses. L’entorn de la presidenta del Parlament adverteix que malgrat el manifest presentat, si ella opta a la secretaria general i s’ha de votar entre dues opcions diferents, la seva projecció entre les bases és molt notable.

Aquesta situació interna es revela el mateix dia que l’expresident Carles Puigdemont ha anunciat que no optarà a la reelecció com a president del partit, precisament per aplanar el terreny a una nova direcció en la qual la presidència tingui un paper més actiu en les decisions internes. No obstant, Puigdemont no mostra cap preferència explícita respecte a Turul o Borràs o cap altre dirigent respecte als principals càrrecs: la secretaria general –que segons l’actual esquema l’ocupa qui dirigeix el dia a dia del partit– i la presidència.