Eleccions municipals 2023

Gabriel Rufián decidirà després de l’estiu si és alcaldable a Santa Coloma de Gramenet

  • El portaveu d’ERC al Congrés sospesa el cost personal de mantenir el timó a Madrid i implicar-se en la seva ciutat

Gabriel Rufián decidirà després de l’estiu si és alcaldable a Santa Coloma de Gramenet

EUROPA PRESS / MARTA FERNÁNDEZ JARA

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president del grup parlamentari d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, continua meditant sobre què fer amb l’oferiment de la direcció del partit d’encapçalar la llista del partit a Santa Coloma de Gramenet, en les eleccions municipals del 2023, d’aquí a poc més dun any.

El principal punt de dubte, assenyalen fonts del seu entorn a Madrid, és el cost personal de temps, i és que el republicà entén que mantenir el lideratge republicà a les Corts, una cosa que en cap cas no es preveu que deixi d’ocórrer, i, alhora, «representar un projecte polític» a la seva ciutat natal «ocupa el temps de gairebé dues vides», apunta aquesta veu, que assenyala que una de les obsessions de Rufián és treure temps per estar amb el seu fill.

Tant és així que, si la petició no hagués vingut directament del duo dirigent del partit, del president d’ERC, Oriol Junqueras, i de la secretària general, Marta Rovira, aquesta font aposta que Rufián ni tan sols hauria «considerat l’opció».

Un altre punt en contra és l’animositat mediàtica d’aquells afins a Junts que «després de perdre quatre eleccions generals contra ell», dues amb Quico Homs i les altres dues contra Laura Borràs, no deixen de promoure que la participació en les eleccions és un primer pas perquè Rufián surti d’escena. «Repeteixen sempre que poden que ell està amortitzat, i és pesat per a ell».

No és inhabitual que els partits esperin fins a les últimes setmanes d’estiu per fixar candidats en les municipals (que sempre se celebren el maig següent). Sense anar més lluny, això és el que va fer la mateixa ERC en el cas de Barcelona el 2019, quan va substituir Alfred Bosch per Ernest Maragall, perquè, demoscòpia en mà, van veure l’opció de guanyar els comicis a la capital catalana, com així va ser en nombre de vots.

L’aposta d’ERC per Rufián a Santa Coloma transcendeix el panorama colomenc. Junqueras i Rovira van teoritzar, després de l’1-O, que un dels dèficits de l’independentisme eren els baixos percentatges de vot a l’àrea i la regió metropolitana barcelonina.

Així, el que s’intenta és que Rufián sigui un reclam d’una força, la republicana, que elecció rere elecció ha anat progressant en aquest territori, encara que la distància amb el PSC continua sent molt gran.

Sense anar més lluny, el punt de partida del mateix Rufián davant l’actual alcaldessa, Núria Parlón, és d’aquells que fan caure d’esquena.

Notícies relacionades

En els comicis locals del 2019, el PSC va obtenir el 50,95 % dels sufragis, pel 9,91 % dels republicans, que van ser la quarta força llavors. Aquests 41 punts suposen la distància més gran entre les dues forces a tota l’àrea metropolitana, els 36 municipis que componen el continu urbà construït de Barcelona.

En els comicis al Parlament, el PSC de Salvador Illa va obtenir el 41,70 % de les paperetes a Santa Coloma, pel 14,90 % de les d’ERC, amb Pere Aragonès com a líder. Un bon descens, però, malgrat tot, gairebé el triple de paperetes socialistes enfront les republicanes.