El duel metropolità

La ‘missió impossible’ de Rufián a Santa Coloma

  • Més de 40 punts van separar el PSC i ERC el 2019 a la ciutat on el portaveu d’ERC al Congrés podria disputar l’alcaldia a Núria Parlon

  • Els socialistes no temen el sorpasso en uns municipis on buscaran ampliar la distància amb els republicans a costa de Cs

La ‘missió impossible’ de Rufián a Santa Coloma

David Castro

4
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’oferiment de la direcció d’ERC a Gabriel Rufián perquè sigui el candidat republicà a l’alcaldia de Santa Coloma ha posat sobre la taula el gran duel que s’acosta en les eleccions municipals de maig del 2023 a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). ERC es planteja un doble repte: elevar el llistó de vot independentista en un territori gairebé erm per al secessionisme i, com a partit, capitalitzar aquest augment de suport a les tesis més sobiranistes. No obstant, els republicans tindran davant un PSC que no només mostra múscul en l’àrea més poblada de Catalunya, sinó que a més té perspectiva de continuar creixent. A priori, per tant, una missió impossible.

Al seu llibre ‘Tornarem a vèncer’, Oriol Junqueras i Marta Rovira afirmen que «o l’independentisme és capaç d’incrementar» el vot a l’AMB «o serà molt difícil guanyar el pols a l’Estat». Per a això «cal assumir contradiccions i renunciar a una puresa argumental que no només no sedueix, sinó que causa rebuig». El tàndem que lidera ERC, a més, identifica fàcilment l’adversari: «La batalla principal inclou disputar al PSC els seus feus electorals, aquests municipis que tracten com a ‘cortijos’ particulars». Cal remarcar l’ús de disputar i no d’arrabassar, un fenomen que es deixa per a ciutats mitjanes més allunyades de la capital. Ja sigui Sabadell o Tarragona, localitats on ERC va apartar de l’alcaldia el PSC tot i que va quedar per darrere en vots, i Lleida, on van superar els socialistes per un grapat de paperetes.

Al llibre, Junqueras i Rovira posen un exemple d’aquests que fins ara era difícil escoltar a un partit nacionalista o independentista: el sumatori de la població de set comarques de muntanya «no arriba als 130.000 habitants que té Santa Coloma de Gramenet». Tot això és el que acompanya l’oferiment a Rufián que sigui alcaldable, precisament, per aquesta localitat.

Punt zero

El punt de partida de Rufián és el 50,95% (PSC) contra el 9,91% (ERC) –la diferència més gran entre aquestes forces a l’AMB de fa tres anys– o el 41,70% a 14,90% de les eleccions al Parlament. Amb tot, el 2019 els republicans van quedar quarts a Santa Coloma el 2019, per darrere de PSC, Cs i els comuns.

De moment, Núria Parlon, l’alcaldessa amb un resultat més rotund del PSC, evita pronunciar-se sobre la possible irrupció de Rufián: «Si ERC el tria, ja ens trobarem en campanya», assenyala l’alcaldessa. 

Són aquests tres factors –la trajectòria ascendent (però sense fer eclosió) de l’independentisme, la capitalització d’ERC d’aquest augment i la gairebé total hegemonia socialista en els municipis més poblats– una constant en l’anàlisi electoral dels 35 municipis que, al costat de la capital, formen l’AMB, és a dir, la Barcelona ‘real’ de 636 quilòmetres quadrats i 3,3 milions d’habitants.

En tot cas, el PSC no sembla gaire preocupat per l’«amenaça» de Rufián perquè creuen que no aconseguirà el seu objectiu. Diversos alcaldes expressen gairebé el mateix amb arguments semblants. «En les municipals de 2019, ERC va obtenir més vots que en les últimes autonòmiques a l’AMB», remarca un d’ells, obviant la diferència de participació entre uns comicis i d’altres. I és que l’anàlisi dels 10 municipis més poblats de l’àrea metropolitana, Barcelona a part, (l’Hospitalet, Badalona, Santa Coloma, Sant Cugat, Cornellà, Sant Boi, Castelldefels, Viladecans, el Prat i Cerdanyola) reflecteix una caiguda en el percentatge als republicans en la meitat, és a dir, en cinc.

Però la percepció dels socialistes que el sorpasso metropolità és impossible s’assenta també en la seva gestió: «Som els que hem transformat aquests municipis», reclama una altra regidora.

Hi ha dues circumstàncies més que les fonts consultades creuen que serviran com a antídot a una eventual pujada d’ERC. La primera és que els municipis metropolitans són, majoritàriament, refractaris a l’independentisme, i en tot cas les municipals són les eleccions menys propícies per a un plebiscit identitari. «A diferència d’altres administracions, la local tracta cada dia problemes i solucions. ERC ha obviat aquesta realitat. Per aquest motiu la decisió de col·locar Rufián només serveix per abordar i dirimir les seves diferències internes», assegura un regidor metropolità.

Notícies relacionades

La segona és que, en gairebé tots les ciutats, els socialistes esperen beneficiar-se d’un enfonsament de Ciutadans. En cinc dels 10 municipis –l’Hospitalet, Cornellà, Sant Boi, Viladecans i Cerdanyola– es va reproduir el mateix esquema el 2019: victòria del PSC, ERC en segona posició i Cs en tercera amb un resultat més que respectable. Si la patacada electoral taronja viscuda en les autonòmiques de Catalunya, Madrid i Castella i Lleó es reprodueix en les municipals, molts votants de Cs poden recalar una altra vegada en una altra formació. Els socialistes esperen captar gran part d’aquest botí.

Un altre regidor a l’AMB ofereix un últim argument contra el sorpasso. «Em sembla molt frívol presentar gent que ni tan sols viu allà», afirma respecte a Rufián. Segons l’opinió d’aquest càrrec socialista, el relleu a Santa Coloma i altres de similars que poguessin produir-se representarien, pel que fa a ERC, «desconfiança en el que tenen al territori i menyspreu al que és la política local, que és picar pedra cada dia».