Patrimoni

Els béns de Meirás esperen el BIC un any després que el Parlament demanés la catalogació

El PP tomba a O Hórreo una proposta del BNG per instar a la Xunta a obrir l’expedient i al·lega que és competència de l’Estat, que ho nega | Vota en contra d’adherir-se a l’incident de Sada a la vista

Els béns de Meirás esperen el BIC un any després que el Parlament demanés la catalogació
3
Es llegeix en minuts

A punt que es compleixi un any de l’aprovació per unanimitat al Parlament d’una proposició per instar a declarar amb pressa l’expedient de Bé d’Interès Cultural (BIC) per als béns mobles del ‘pazo’ de Meirás, el BIC segueix pendent i una iniciativa molt similar a la que el 5 de maig del 2021 va suscitar la unanimitat del plenari ha naufragat ara per falta de consens sobre l’estratègia jurídica a seguir i l’administració a la qual li correspon agafar les regnes de la declaració BIC.

El PP va tombar ahir una proposició no de llei del BNG per instar la Xunta a sumar-se a l’incident judicial del Concello de Sada, que reclama la totalitat dels béns de Meirás (tret dels incorporats posteriorment a la mort del dictador) i a incoar sense més dilació el procediment de declaració de BIC de tots els mobles, obres d’art i estris que, per la seva vinculació amb l’immoble, són imprescindibles per interpretar aquest lloc històric.

En contra del que manté el Govern, el PP va insistir que correspon a l’Estat ampliar el BIC del ‘pazo’ de Meirás als béns mobles. La seva afirmació va ser rebutjada pels diputats del BNG i el PSdeG, Luís Bará i Pablo Arangüena, que van insistir que és una competència autonòmica i que van recordar als populars que va ser la Xunta i no l’Estat qui va declarar BIC la biblioteca de Pardo Bazán després que la Justícia declarés en primera instància el ‘pazo’ de titularitat estatal i que van recordar que en altres casos de béns de l’Estat, com l’illa de San Simón, va ser la Xunta qui va impulsar el BIC.

A consulta d’aquest diari, un portaveu del Govern va recalcar que és competència de la Xunta incoar l’expedient BIC, tot i que va apuntar que la tramitació està sent objecte de debat en una comissió bilateral entre els governs autonòmic i central.

Els partits continuen sense posar-se d’acord sobre els futurs usos del ‘pazo’ de Meirás

La declaració BIC no suposa en cap cas un reconeixement de titularitat, però permet a la Xunta exercir una tutela i vetllar perquè es conservi. Malgrat el consens de totes les administracions i partits sobre la imperiosa necessitat de blindar el contingut del ‘pazo’ de Meirás, els béns segueixen desprotegits davant una possible mudança un any després que l’Audiència Provincial revoqués el dipòsit cautelar d’aquests i a escassos dos mesos que se celebri la vista, fins a tres vegades posposada, que en decidirà finalment el destí.

El diputat Alberto Pazos (PP) va apel·lar a la independència de l’assessoria jurídica de la Xunta per oposar-se la petició del BNG que la Xunta s’adhereixi a l’incident d’execució del Concello de Sada, una cosa que l’Estat sí que ha avançat que farà. Malgrat votar en contra d’adherir-se a la demanda de Sada, el PP ratifica ara un dels arguments que esgrimeix l’Ajuntament de Sada en el seu incident, en què defensa que s’han de considerar de propietat estatal els béns que formaven part del ‘pazo’ quan va ser venut el 1938. «És prou evident», va apuntar el diputat, tot i que la Xunta no va presentar un incident d’execució i s’ha limitat a adherir-se al de l’Estat, que no fa al·lusió a aquest aspecte i que només reclama 133 béns que considera «inseparables» de Meirás (que no pot retirar-se sense provocar un trencament o que va ser instal·lat amb vocació de permanència).

Notícies relacionades

La comissió parlamentària va deixar també en evidència la falta de consens en els futurs usos del ‘pazo’ de Meirás. El BNG i el PSdeG primen els de memòria històrica i el PP va defensar novament el seu pla, que dedica més espai als usos relacionats amb Emilia Pardo Bazán.

Un punt en el qual sí que van coincidir el PP i el BNG va ser en criticar que l’interior del ‘pazo’ de Meirás continuï vetat a les visites transcorregut més d’un any de la seva entrega provisional a l’Estat.