Debat al Parlament

Aragonès: «Nosaltres no venem la llengua»

  • El president surt al pas de les crítiques de la CUP al pacte lingüístic en una sessió de control marcada per les qüestions educatives

Aragonès: «Nosaltres no venem la llengua»

Quique García/EFE

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La sessió de control al president ha tingut aquest dimarts un caire eminentment educatiu. La majoria de les preguntes que els grups han dirigit a Pere Aragonès han orbitat entorn d’alguna qüestió escolar. Només una ha fet elevar la veu al cap de la Generalitat: la de la CUP, que l’ha acusat de «vendre la llengua» amb l’acord entre el PSC, ERC, JxCat i els comuns pel català a les escoles.

L’al·lusió de la diputada Dolors Sabater no ha agradat a Aragonès. «Nosaltres no venem la llengua. Puc acceptar discrepàncies, però no ens poden dir això. Jo mai ho diria de vostès, i si partim d’aquí l’acord serà impossible», ha assegurat el president de la Generalitat.

La parlamentària de la CUP ha assegurat, no obstant, que l’acord tindrà «conseqüències nefastes», i que constituirà «un pas enrere irreversible» per a l’hegemonia del català a les escoles. «Aquesta proposta adopta el marc legal del 25% de castellà i vostès donen rang de llei a la catalanofòbia de l’espanyolisme», ha assegurat Sabater.

La CUP s’ha alineat així amb els sectors més contestataris, que han rebutjat un acord que –amb els dubtes que manté JxCat– suscita el recolzament de més d’un centenar de diputats del Parlament. El cap de setmana passat, una manifestació per protestar contra aquest pacte només va aconseguir reunir 1.800 persones a Barcelona.

«O nosaltres o els tribunals»

Aragonès ha repetit els seus arguments dels últims dies, quant al fet que «la llengua no és només dels independentistes, és del conjunt dels catalans», o que més val que la Generalitat reguli la immersió «o ho faran els tribunals». «Fem-ho nosaltres, que sempre ho farem a favor del model que hem defensat conjuntament», ha dit.

La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, també s’ha preocupat per la qüestió educativa, en concret per les raons que han portat els professors a la vaga durant diverses jornades del mes de març. Albiach ha tornat a demanar el cessament del conseller Josep González Cambray; Aragonès ha tornat a defensar-lo, i també ha defensat el nou calendari escolar, perquè l’inici del curs una setmana abans és «una bona mesura».

Notícies relacionades

La gratuïtat de l’ensenyament dels nens de dos anys ha sigut el tercer element amb relació amb les escoles d’una sessió de control en la qual també el PP ha lamentat que la fàbrica de bateries elèctriques s’instal·li a Sagunt i no a Catalunya; Ciutadans ha posat sobre la taula que el Govern no impulsa amb prou força els Jocs Olímpics del Pirineu; i el PSC ha demanat més ajudes als perjudicats per la guerra a Ucraïna.

L’idil·li PSC-Govern

L’intercanvi entre Aragonès i Salvador Illa ha permès comprovar de nou el bon moment en les relacions entre els socialistes i el Govern. Més que lluita dialèctica, va ser un educat intercanvi d’opinions. «El seu Govern va prendre mesures correctes, però crec que són insuficients. Prengui en consideració també les d’altres grups», va dir Illa sobre les mesures per pal·liar la crisi provocada per la guerra. «Coincideixo que la situació és greu. Fa un mes vaig traslladar al president Pedro Sánchez que hauríem de poder passar del 0,6% a l’1% de dèficit, també per afrontar aquestes ajudes. Si vostè ens ajuda tindrem més marge per portar a terme les seves propostes», va respondre el president. «El meu grup està disposat a ajudar», va insistir el líder del PSC. «Celebro la predisposició a l’acord», va tancar Aragonès.