La llengua a les aules

Aragonès crida a adaptar l’ús del català a l’escola a «la nova Catalunya, més plural i diversa»

El president defensa el pacte per la llengua amb el PSC i comuns davant els «dubtes» de Junts

Aragonès crida a adaptar l’ús del català a l’escola a «la nova Catalunya, més plural i diversa»

EFE / ANDREU DALMAU

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Tot allò que no reguli el Govern, ens arribarà regulat pels tribunals». Amb aquest ancoratge al principi de realitat, Pere Aragonès ha abordat la situació del català a les aules, que requereix «un pacte ampli» –no ho ha dit però ha quedat entès– que superi els blocs encara establerts que giren al voltant de la independència o no, «perquè sigui Catalunya sencera la que avanci».

Després d’assenyalar que el Govern afronta «una sentència injusta que trenca amb el consens lingüístic», amb referència a la del TSJC sobre el 25% d’ús del castellà a les aules, ha asseverat que cal un nou consens i que «cal adaptar-lo a una societat més plural i més diversa de la que teníem fa uns anys». I, ha sentenciat: «No podem renunciar a defensar un país en tota la seva complexitat i pluralitat. I com més ampli sigui el consens, més força tindrem».

Notícies relacionades

De fons, en tota l’explicació, s’ha percebut que Aragonès llançava un missatge a Junts, partit que en un primer moment va firmar l’acord amb el PSC, ERC i els comuns sobre el català a l’escola i que, hores després, se’n va despenjar. «És normal que aquest consens generi dubtes, perquè tots estem preocupats perquè la salut del català no és tan bona com voldríem», ha dit el president.

«En la manera com hi donem resposta, ens hi va alguna cosa més que el futur de la llengua. Ens hi juguem la idea de Catalunya com a nació i ‘un sol poble’, ha asseverat, greu, Aragonès.