Educació

ERC qualifica de «mentides» l’argumentari de Junts sobre el pacte pel català a les aules

  • Els republicans neguen que la proposta soscavi la immersió lingüística

  • El PSC assevera que la ciutadania prefereix acords que fugin de la «confrontació»

ERC qualifica de «mentides» l’argumentari de Junts sobre el pacte pel català a les aules

MANU MITRU

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Lluny de sentir-se intimidats per la reacció de l’espai més irredempt de l’independentisme català al pacte sobre l’ús de la llengua catalana a les aules, ERC continua prioritzant la defensa de l’acord i, alhora, percudint sobre la inestabilitat política de Junts. Tant per la forma com pel fons del replanteig postconvergent del seu recolzament a la proposta legislativa. Així, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va criticar, això sí sense assenyalar directament Junts, que, en el debat s’haurien dit «mentides» sobre els objectius del pacte per la llengua en l’educació.

El que fa la proposta, ha indicat, «és superar la lògica dels percentatges, perquè aquest no és el nostre model, i garantir la immersió lingüística». «No es renuncia a res, i no permetrem que es diguin mentides», ha afirmat Vilalta, amb referència als arguments utilitzats per l’entorn de Junts i per als que la proposta dinamita la immersió lingüística i dona molt més marge al castellà. «S’han dit moltes barbaritats, i per aquí no passem», ha afirmat la portaveu republicana per expressar la seva indignació: «neguem aquestes mentides i estem segurs que no ajuden a protegir la nostra llengua».

I quant a la forma, és a dir desmarcament de Junts després d’una mala tarda a Twitter, la republicana ha recordat que la proposta es va forjar també el ‘plàcet’ postconvergent, i tot i que ERC no vol que la tramitació es retardi o s’aturi, sí que està disposada a valorar les esmenes que pugui presentar aquesta formació si milloren el text i no comprometen el consens.

«Estem disposats a parlar sobre les esmenes però no a parar el procediment de tramitació, ni tampoc volem que ningú es despengi de l’acord», ha explicat. El que fa la proposta, segons Vilalta, «és superar la lògica dels percentatges, perquè aquest no és el nostre model, i garantir la immersió lingüística».

Marta Vilalta també s’ha referit a la denúncia de Ciutadans (Cs) davant la fiscalia per entendre que el Govern no aplica la sentència del 25% de classes en castellà, i ha apuntat que aquest partit «fa el que sempre ha fet des que va néixer, anar en contra de la llengua catalana i intentar crispar i judicialitzar la llengua».

El PSC també arremet contra Junts

El PSC ha carregat aquest dilluns amb duresa contra JxCat per expressar dubtes sobre el pacte hores després de firmar-lo. La portaveu socialiasta al Parlament, Alícia Romero, i la viceprimera secretària Lluïsa Moret s’han repartit els papers. La primera ha criticat la volubilitat de Junts; la segona, ha instat aquest partit a tornar al consens.

En una entrevista a TVE, Romero ha dit que JxCat no és una formació prou «forta» com per «aguantar les crítiques a Twitter». «Quan n’hi ha quatre que criden i els anomenen ‘botiflers’ s’espanten i reculen», ha constatat la portaveu socialista.

Notícies relacionades

Segons la seva opinió, a JxCat li falta «solidesa i homogeneïtat», fet que provoca que hagin de rectificar constantment perquè «ningú s’enfadi». També ha carregat contra els «prejudicis» de l’independentisme per acceptar que pot pactar amb el PSC. Quant a Moret, ha cridat a JxCat a prioritzar el consens sobre el català i «posar els interessos del país per

«Més enllà de les reflexions, i els debats interns que tots tenim, en aquest moment el que toca i està reclamant la ciutadania són aquests consensos que generen estabilitat i que defugen la confrontació», ha insistit, en la línia del que defensa el PSC des que Salvador Illa va agafar el timó del partit.