El polític gallec, nou president del PP amb el 98% dels vots

Feijóo: «Hi ha ganes de canvi i aquest canvi ja s’ha iniciat»

El partit tria per aclamació el seu nou cap de files i tanca l’etapa de Pablo Casado

  • Alberto Núñez Feijóo: l’home que sabia esperar, per Antón Losada

Feijóo: «Hi ha ganes de canvi i aquest canvi ja s’ha iniciat»
2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Els compromissaris del PP han elegit Alberto Núñez Feijóo com a nou president del partit, al qual s’han encomanat per recuperar la moral i cosir les ferides. El dirigent conservador (Ourense, 60 anys), únic candidat en el 20è congrés dels populars, ha rebut el vot del 98,35% dels compromissaris que aquest dissabte han votat a Sevilla en l’últim tràmit que tanca una transició que ha durat un mes i mig: des que es va conèixer, a través de la premsa, que Isabel Díaz Ayuso acusava Pablo Casado d’espiar-la per intentar acabar amb la seva carrera política. Aquella denúncia, que tenen com a origen els contractes signats pel germà de la presidenta amb el Govern madrileny en plena pandèmia, va originar una guerra que s’ha acabat amb una solució acordada per tots els barons i els expresidents José María Aznar i Mariano Rajoy que es diu Alberto Núñez Feijóo. Un home que ha sabut esperar el seu moment.

Dissabte a les 12.36, la presidenta del congrés, Teófila Martínez, ha anunciat el resultat davant un plenari que ha esclatat en una gran ovació al dirigent gallec. Les ganes de girar full a aquestes últimes sis setmanes i l’assumpció que Casado es va equivocar clarament en la gestió de la crisi amb Ayuso han provocat el tancament de files entorn de Feijóo.

Dels 3.111 compromissaris cridats a votar, ho han fet 2.670 i, d’aquests, 2.619 han donat el seu recolzament a l’encara president de la Xunta. Hi ha hagut 44 paperetes en blanc i 7 de nul·les.

Feijóo ha pujat a l’escenari al ritme de ‘People have the power’ (‘la gent té poder’), de Patti Smith, a pronunciar el seu primer discurs com a president del PP. El públic, de viva veu, ha respost a l’elecció musical de la realització amb un ‘Non te vaias, rianxeira’.

Notícies relacionades

Tot just pujar a la tribuna, el dirigent gallec ha saludat Rajoy, assegut a primera fila, i Aznar, a casa seva per ser positiu per covid: «Vull que quedi clar que ells són els meus referents i que són imprescindibles per a mi».

El líder dels populars ha descrit la gran incertesa amb què viuen els espanyols, per la pandèmia i per la «guerra injusta i cruel» a Ucraïna, i s’ha preguntat si a la Moncloa hi ha el «millor Govern possible». «Crec que no. Crec que la majoria dels espanyols pensen que no és el millor Govern per a aquests moments», ha continuat. «Hi ha ganes de canvi. Us demano que quan torneu a casa digueu als vostres veïns que el canvi ja s’ha iniciat», ha reclamat als seus companys de partit. «Tenim ganes de guanyar», els ha esperonat. I ho faran, ha apuntat, amb «responsabilitat, assossec i il·lusió».